Esportistes.cat a la Open Cavalls del Vent 2017

Esportistes.cat a la travessa Open Cavalls del Vent 2017

Open Cavalls del Vent

El passat dissabte 8 de juliol de 2017 vam estar presents a una de les travesses de muntanya més mítiques i espectaculars del nostre pais, la Cavalls del Vent.

A continuació us fem un resum dels elements que considerem que són més importants en una travessa de muntanya, i després podreu llegir també un petit reportatge de la nostra experiència.

Important: En tot moment els organitzadors deixen clar que NO és una cursa, sinó que es tracta d’una travessa. Veureu, doncs, que hi ha diferencies amb el típic format de cursa que tots coneixem. Dit això, us podem dir que córrer la Cavalls del Vent és una experiència única, espectacular, i us la recomanem moltíssim!!!

 

Anàlisi dels elements més importants a tenir en compte en una travessa

Localització:

La travessa té el seu punt inicial i final en el refugi Lluís Estasen (Saldes). Un lloc perfecte per començar i acabar un recorregut de tot tipus en el qual estàs rodejat de natura el 100% del trajecte.

Ens trobem la cadena d’accés al camí del mirador oberta per poder passar i possibilitat d’aparcar per tot el voral del camí forestal, de forma que no hi ha problema de cap tipus pel que fa la logística. Genial!

Horari:

L’hora de sortida és a les 6h del matí

Tenint en compte la duresa de la prova, la distància, el desnivell, i les 24h de límit per acabar-la, l’hora és la ideal, ja que surts tot just al trencar el dia, minimitzant al màxim les hores que es correrà de nit, i intentant aprofitar al màxim la llum del dia.

Recorregut:

La Cavalls del Vent presenta dos recorreguts:

  • Open 84km i 5.600m desnivell positiu
  • Half Open 43km i 3.000m desnivell positiu

Nosaltres vam estar a la Open i aquest reportatge fa referència en tot moment a aquesta modalitat

Recorregut:

open cavalls del vent

Perfil:

open cavalls vent perfil

Terreny:

El terreny, propi de l’alta muntanya, ens fa córrer per corriols en la gran majoria del trajecte.

Molt desnivell i trobem una mica de tot repartit en els 84km de la travessa. Trobarem trams amb desnivells més pronunciats i durs, tant per pujar com per baixar, i d’altres amb una inclinació més moderada i que es poden córrer molt millor, lo qual ens permet estirar les cames i gaudir també d’una mica de velocitat.

En quant a la part més tècnica, podríem dir que la primera part del recorregut fins a Niu de l’Àliga (els primers km40+-) és més tècnica i la segona part és menys tècnica i més corredora.

Paisatges:

Paisatges espectaculars d’alta muntanya  on destaquem el Pas dels Gosolans, Tossa d’Alp, Prats d’Aguiló, Empedrats…

En general, un dels grans alicients i punts forts de la travessa són els increibles paisatges que pots trobar durant pràcticament tot el recorregut i que no et deixen de sorprendre. Podreu veure alguns exemples en les imatges que hem penjat en aquest reportatge. Com es diu habitualment, una imatge val més que mil paraules, així que mireu i jutgeu vosaltres mateixos!

cavalls del vent
Prats d’Aguiló

Avituallaments:

Trobem fins a 8 avituallaments més un punt de reforç d’aigua. Tenint en compte que no és una cursa, i el format de la mateixa, considerem també excel·lents els avituallaments, sobretot perquè són d’allò més complerts.

Llògicament les distàncies entre avituallaments són més llargues que les que estem avituats, de forma que és imprescindible portar camelbak i/o bidons d’aigua per tal de reomplir a cada avituallament.

Els avituallaments son molt complerts, i recomanem aprofitar-los bé i recarregar energies en tots i cadascun d’ells, ja que la marxa és molt llarga i sinó el temps i els kilòmetres ens passaran factura. Trobem aigua, begudes isotòniques, coca-cola, plàtans, taronja, fruits secs, síndria, inclús cus-cus al principi, caldo, plats de pasta…

avituallaments cavalls del vent

cavalls del vent
Avituallament Serrat de les Esposes

Voluntaris:

Trobem voluntaris per tots els refugis, que ens ajuden a omplir bidons i ens animen, sobretot a la tarda, tot i les diferents tesmpestes que cauen.

En una distància tant llarga i amb tantes hores de córrer sol, s’agraeix més que mai trobar ajuda i ànims per part de tots els voluntaris, als quals agraim molt la seva tasca!

 

Ambient:

L’ambient de la Open Cavalls del Vent és algo especial, diferent. Trobem molt bon ambient entre els corredors i es nota que no es una cursa. L’esperit competitiu no està tant present, és una proba dura i es tracta de gaudir, ajudar-se a seguir la ruta, a acabar els 85km i ser finisher en menys de 24h que és el gran objectiu.

No és una cursa i tothom comenta la jugada, i s’ajuda mútuament. Trobem un noi que ha caigut i s’ha trencat el canell, parem per interessar-nos, però l’ajuda ja està feta, ens donen les gràcies i continuem. A l’arribada, dutxa, sopar i tothom content en un ambient festiu, d’èxit, de gesta èpica!

Organització:

És nota que la gent que organitza l’esdeveniment entén de muntanya i de trail. Sense cap mena de dubte és una travessa molt maca i amb uns paisatges espectaculars. L’únic a tenir en compte i que recomenaríem de cara a propers edicions seria que es reforcés una mica la senyalització ja que sobretot a les zones baixes és bastant escassa i bastants corredors es van equivocar de camí en alguns trams.

S’ha de dir, però, que els organitzadors van avisar en múltiples ocasions que no és una cursa i que no està senyalitzada com a tal, i que els corredors han de seguir dels marques pròpies de la travessa que són marques taronges a roques i arbres.

Es va enviar el track i varios mails informatius abans de la cursa on s’informava i es deixava clar de les diferències que podien haver respecte a una cursa tradicional, de forma que un excel·lent també pels organitzadors!

Inclús durant la travessa ens fan fotos precioses!!

Bossa del corredor:

Samarreta tècnica Hoko, que pel tacte i només posar-te-la es nota que és de grandíssima qualitat per córrer, Buff ( mocador) serigrafiat dels Cavalls del Cent, mapa de la travessa, tarja de pas de la travessa per segellar tots els refugis, 1 caixa d’infusions Yogi Tea, gel recuperador OXD i 1 enganxina de l’esdeveniment.

Una bossa complerta i de qualitat.

cavalls del vent
bossa corredor cavalls del vent

 

Reportatge – Esportistes.cat a la Open Cavalls del vent 2017

Aquest passat dissabte, 8 de Juliol, vam asisitir a la travessa Cavalls del vent Open. Vam arribar el divendres per la tarda, al refugi Lluis Estasen de Saldes, a recollir la bossa del corredor. Tot molt correcte ja que hi havia dues carpes de l’organització que es veien perfectament, tot molt ben situat i organitzat.

cavalls del vent
Refugi Lluis Estasen
cavalls del vent
lluis estasen cavalls del vent

Dissabte a les 6 del matí, comencem, i es nota en l’ambient, que hi ha gent experta en travesses i curses. Tenim molt bones vibracions, serà un gran dia de muntanya!!

Sortim en direcció Prats d’Aguiló, comencem a pujar fins al majestuós Pas dels Golosans, impressiona, és molt bonic!

cavalls del vent
Pas dels Gosolans

Comencem a baixar cap a Prats d’Aguiló on hi ha el primer refugi, avituallament i continuem cap a Cortals d’Ingla. Continuem ara carenejant arestes i ens anem posant a to per la duresa que vindrà més tard. A Cortals parada curta, ja que el proper avituallament és només a 5km.

cavalls del vent
Avituallament Prats d’Aguiló
cavalls del vent
Prats d’Aguiló

cavalls del vent

cavalls del vent
Direcció Cortals d’Ingla

Propera parada Serrat de les Esposes. De seguida hi som, i trobem un fantàstic avituallament amb cus-cus, perfecte per agafar energies ja que ens ve la etapa més dura i la tirada mes llarga (16km)

Sortim direcció al refugi Niu de l’Àliga i ens esperen 1.400+ d’una sola tirada. La primera gran pujada sèria de la cursa ja és aquí, pugem molt bé i continuem cap a Penyes Altes, una altre pujada dura i exigent. Només queda arribar a Tossa d’Alp, allà hi ha el refugi, encara però ens queda una pujada duríssima, amb l’afegit que ens cau una tempesta, i que ens dificulta encara més arribar al Niu d’Àliga, desprès de molt patiment i donar-ho tot, arribem al refugi, buff la tempesta ens ha desgastat molt!!

cavalls del vent

cavalls del vent

cavalls del vent

cavalls del vent

Entrem i allà ens espera un bon plat de macarrons ideal per recuperar-nos.

Sortim encara amb una bona pedregada que cau en direcció al Rebost, en aquest cas tot baixada, lo qual és perfecte per recuperar. Arribem pletòrics al Rebost i continuem cap el refugi Sant Jordi, més baixada i cada cop ens trobem millor.

Ara vé la pujada al Sant Jordi, molt comentada per la seva duresa, pugem molt i molt bé, encara que la última aproximació se’ns fa una mica llarga. Ja hi som, dos nois molt agradables ens donen un plat d’arròs i una cola, són dos quarts de sis de la tarda i ens diuen que arribem abans de fer-se fosc, per nosaltres una alegria.

Sortim direcció a Gressolet baixant els Empedrats, aquest lloc és per passar-ho amb calma i gaudir del paisatge, ens trobem molt bé i baixem a bon ritme fins la pujada que va cap a Sant Martí i Gressolet, i última etapa de 4km cap a l’Estasen que es fa molt dura però que te la seva recompensa perquè es la última.

Ja està, ja hi som, hem gaudit d’un dia increible i emocionant a la muntanya. Ara dutxa i sopar al refugi, canvi d’impressions i cap a casa falta gent!

cavalls del vent
Empedrats

cavalls del vent

cavalls del vent

cavalls del vent

En definitiva, tenint en compte un cop més que no és una cursa sinó una travessa, tant paisatges, com recorregut, avituallaments, voluntaris, organització en general, tot es mereix les nostres felicitacions. Recomanem córrer la Open Cavalls del Vent, és espectacular i un repte mític i èpic de casa nostra. Si mai l’heu feta, animeu-vos!!!

Deixa un comentari