Esportistes.cat a la Sant Mateu Xtrail 2017

Cursa de Muntanya Sant Mateu Xtrail

El passat diumenge 8 d’octubre va tenir lloc la 5ª edició de la Sant Mateu Xtrail, amb dos possibles recorreguts: SHORT, de 12 kms i TRAIL de 21 kms, la qual cosa proporciona un bon repte a tot tipus de corredors de muntanya amb els més de 700m i més de 1300m de desnivell acumulat respectivament pels paisatges excepcionals de la Serralada del Litoral.
A continuació us fem un resum dels elementsmés importants a tenir en compte en una cursa de muntanya, i després podreu llegir també un petit reportatge de la nostra experiència a la cursa. Ja us anticipem que es tracta d’una cursa que val molt la pena, especialment pels qui sou del litoral o de Barcelona, donat que us permetrà córrer per un circuit fantàstic de muntanya amb uns accesos ràpids i fàcils des de la gran ciutat.

 

Anàlisi dels elements més importants a tenir en compte en una cursa

Localització:

La carrera discorre per l’entorn de la Serralada Litoral, amb inici i final en la Localitat de Premià de Dalt, en ple cor del Maresme. A uns 25 kms de Barcelona, i a la qual podem arribar a través de C-31, C-32 i la N-II.

En tota cursa és millor amb arribar amb una mica de temps. L’accés en vehicle privat es va realitzar sense cap tipus d’inconvenient i trobem aparcament a prop. Sempre és una oportunitat de conèixer els carrers d’un poble mentre s’arriba al punt de trobada.

Ben visible i tot preparat, recollida de dorsals i moment per deixar les coses en el guarda-roba si és necessari, o prendre un cafè en el bar del recinte, escalfar estirar, o simplement gaudir de l’ambient previ.

stmateu xtrail

Horari:

La carrera per a ambdues distàncies començava a les 9 del matí. Per a mi una hora molt encertada, ja que no t’obliga a una matinada excessiva, et permet córrer a les meves hores preferides, i acabes a temps de prendre un aperitiu, si vols.

A més, encara que la tardor està sent càlida, no t’obliga a córrer durant les hores centrals com en les curses d’estiu. Gaudim d’una temperatura excel·lent durant tot el recorregut.

Recorregut:

Com hem dit, la carrera presentava dues modalitats: La Short de 12 kms i 700m de desnivell acumulat i la Trail de 21 kms i 1300m de desnivell positiu. A continuació, podeu veure recorregut i el perfil.

sant mateu xtrail llarga

En el meu cas em vaig decantar per la Trail i en el reportatge està fet sobre aquesta cursa.

D’entrada, diré que, a títol personal, ha estat de les curses que més m’han agradat ja que he pogut gaudir tot el recorregut, que a més és un espectacle. El Trail és exigent, sobretot en els seus primers 6 kms, amb pujada a dos cims que et fan suar força. A partir d’aquí tot és gaudir sense oblidar que ens queden tres nous cims per davant, però sempre gaudint de les vistes i un paisatge genial.

Terreny:

En aquest apartat ens trobem de tot, encara que amb un predomini dels corriols, que són aproximadament el 75% de la prova, també camins de terra, un 20% i asfalt en el 5% restant, poca quantitat a la sortida i arribada a meta.

La gran quantitat de corriols, fa que hi hagi trams bastant tècnics, encara que aquests són molt variats i hi ha per a tots els gustos i això sempre està molt bé per no caure en la monotonia i trobar un petit repte en cada tram.
Quant a la vegetació, molts trams d’ombra en zona boscosa, ideal per córrer a les hores de plè sol, algunes prades, algunes zones de llaurats, la vegetació característica del litoral del Maresme… En definitiva, una varietat increïble en pocs quilòmetres.

Paisatges i entorn:

Potser ja ens hem avançat a l’apartat anterior, la varietat de zones per les quals passem amb varietat de boscos, zones de muntanya… i potser també ens repetim, però no ens cansem, les vistes d’aquesta prova són simplement espectaculars, pujar un tram i veure als teus peus tot el front marítim del Maresme i Barceloní, pistes, bosc, els carrers de Premià de Dalt, un espectacle per a la vista. Si no et sembla suficient el que t’hem explicat, en aquesta cursa hi ha un atractiu més: en les pujades més fortes, com recompensa, saps que vas a veure el mar quan arribis a dalt i això sempre motiva una mica més.

Avituallaments:

Aquí una agradable sorpresa, ens trobem 4 avituallaments en lloc dels 3 que indicava la pàgina web, la veritat que molt bé. Crec sincerament que no podien estar millor triats els punts, eren clau.

Especialment el primer, just després del recorregut més dur des del meu punt de vista i l’últim quan ja comencen els últims 7 kms de descens fins a la meta.

Destacar que tots els punts de avituallament comptaven amb líquids i sòlids (tant dolços com a salats) i de gran varietat per satisfer fins a l’últim corredor.

stmateu xtrail

Voluntaris:

De 10. Ens els trobem per tot el recorregut, en els punts clau quan necessites d’una indicació adicional, sempre animant i molt important! Sabien contestar a les preguntes dels participants (jo mateix demanava alguna dada per saber el que em venia per davant). Als quals indiquen, als quals animen, als quals ens serveixen en els avituallaments, moltes gràcies.

Ambient:

Descriuria aquesta carrera com molt alegre i familiar. El gran nombre de voluntaris, i el seu bon rotllo a tot moment, la bona organització, complerta, però sense perdre els detalls i el tracte personal, en fi, l’equilibri perfecte, però tan difícil d’aconseguir de vegades.

A destacar la funció del mestre de cerimònies amb el micro (mai li podré agrair suficient que repetís que els 6 primers kms eren els més durs).

stmateu xtrail

Organització:

Genial en tots els aspectes. És nota que fa temps que saben de què va això d’organitzar curses de muntanya! Tant el llirament de dorsals, com la bossa del corredor, com els serveis addicionals, els avituallaments, la senyalització, el recorregut triat, indicacions de perill inclús en els trams més tècnics…

Destaco la senyalització immillorable!

Els canvis d’adreça amb tres bandes com a mínim, bandes vermelles i blanques tallant els possibles camins equivocats, banderoles fent passadissos a les zones de prats sense camí marcat, així dóna gust córrer. Tots els detalls coberts, un excel·lent! Desgraciadament per causes organitzatives no es va realitzar la marató, ara ho entenem, aquesta gent no deixa gens de marge a la improvisació. Un esforç que es nota, de debò.

Destaquem també el dorsal on hi ha imprès a la inversa el perfil del recorregut. Algo que sempre ajuda molt a saber on estàs i sobretot, el que t’espera en els properes metres.

stmateu xtrail

Bossa del Corredor:

Abans de la cursa ens regalaven una samarreta tècnica, però a l’arribada ens esperava una bossa amb alguns regals més.

elecorregut triat, indicacions de perill inclús en els trams més tècnics…

Reportatge – Esportistes.cat en la X-Trail Sant Mateu 2017

Sortim a les 9:00 tots els participants d’ambdues distàncies, i fins al primer avituallament no ens separarem (els participants de la Short també van haver de patir, i gaudir, els dos primers ascensos.

Es respiren els típcs nervis d’abans de començar i tothom a la sortida!

stmateu xtrail

Ens acomiadem ràpidament de l’asfalt i ràpidament vam anar pujant un corriol darrere l’altre. Aquesta va ser la part més multitudinària de la cursa ja que estàvem els dos grups i l’estretor dels camins en alguns punts feien que ens ajuntéssim en grups. I ascens dels dos primers cims en menys de 6kms, per a mi la part més dura de la cursa, però possiblement la més bonica per les espectaculars vistes del mar i del front marítim. Així es puja el primer cim a 392 metres des dels 100 escassos de la sortida, als 2.5 kms, baixem i toquem “fons” a 197 metres en 4,5 kms i ascendim de nou als 420m als 5,9 kms, arribats a aquest punt el punt de avituallament és un oasi.

stmateu xtrail
Un cop agafades forces en l’avituallament del km 6 i separats els corredors del short dels del Trail comença una llarga i tècnica baixada, amb les quals es renyeixen les ganes de deixar-te portar amb la de millorar la tècnica de baixada i en la qual cal estar atent al terreny. Espectacular. Però la baixada no és eterna hem d’arribar als cims becs següents, els més alts de la carrera. El cim 3 puja fins als 478 abans del quilòmetre 10. Superat aquest, prenem força en el tercer avituallament.

IMG-20171010-WA0024

Els voluntaris t’animen dient que el pitjor ja ha passat i et donen ales. És el moment de pujar el quart cim, que marca el punt més elevat de la cursa i que arriba als 480 metres fregant el quilòmetre 13. Aquest segon tram de la cursa (entre el primer i l’últim avituallament) és molt més variat.

Pujades i baixades en tot tipus de terreny, destacant corriols no tan tècnics com els que hem deixat enrere, més camí i pista forestal i fins i tot un petit tram que es corre directament sobre els prats. Aquesta alternança de paisatges, pujades i baixades fa que sigui molt més amè i suportable en les pujades. Gran part del recorregut es fa sota els arbres, per la qual cosa sempre gaudim d’una temperatura agradable.

Així que així arribem al tercer avituallament aproximadament al quilòmetre 13 i ens enfrontem al cinquè cim. Aquesta pujada és menys pronunciada que les anteriors, però ja es nota la càrrega en les cames i cal seguir tirant. En aquest tram passem per més camins de terra i ens trobem amb famílies i esportistes que gaudeixen igualment de la Serralada del Litoral, una vegada superat, gaudim d’uns instants de descans en l’últim avituallament. Els voluntaris ens avisen que ens queden 7 kms molt més suportables fins a la volta a Premià de Dalt.

stmateu xtrail

En aquesta baixada el canvi de paisatge és més acusat, veiem de nou el mar al lluny, canviem de la terra muntanyenca a prats, passem prop alguna masia, al costat de grups de passejants, de sobte tornem a trepitjar asfalt i ens recorda el prop que estem per fer un últim esforç. Aviat estem a l’interior dels carrers de la localitat. És el tram final. La baixada ajuda molt a gaudir d’aquest tercer tram de carrera fins a la meta.

stmateu xtrail

Meta. Aquí està, i amb ella la bossa de corredor amb els regals. I un nou lloc on reposar forces amb gran variada de menjar i beguda. Els voluntaris ens obsequien amb un entrepà.

I ja és el moment per comentar les anècdotes, per fer-se fotos en photo-call, per sentir al discockey, per donar-se una dutxa o perquè els fisios ens donin un bon massatge a les cames, tenir aquestes opcions és tot un luxe a tenir en compte.

IMG-20171010-WA0028

Ja solament queda veure la cerimònia de lliurament de premis i aplaudir als merescuts vencedors un aplaudiment per a ells i per a l’organització.

podi

pod

Com deiem abans, una cursa de muntanya que ens ha agradat moltíssim i que recomanem a tots que la tingueu en compte de cara al calendari de l’any vinent!! Nosaltres, de ben segur que allà estarem!

 

Deixa un comentari