Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista La Ruta Minera

Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista La Ruta Minera

Marxa Cicloturista La Ruta Minera

Aquest passat diumenge 16 de juliol de 2017 vam estar presents a la 4a edició de la Marxa Cicloturista La Ruta Minera.

A continuació, us fem un resum dels elements més importants a tenir en compte en una marxa cicloturista, i després podreu llegir també un petit reportatge de la nostra experiència a la cursa.

Però, abans de continuar, una cosa queda ben clara: per organització i recorregut, aquesta marxa cicloturista ha de ser imprescindible en el calendari de tots els aficionats ciclistes!

 

Anàlisi dels elements més importants a tenir en compte en una cursa

Localització:

Poliesportiu municipal de Berga: Una zona ideal com a punt neuràlgic per a qualsevol cursa amb suficient espai d’aparcament als voltants, a més de comptar amb equipaments addicionals com  vestidors, lavabos i dutxes, la qual cosa feia l’experiència molt còmode per a tots els participants a la marxa.

D’altra banda, l’Ajuntament de Berga va posar a disposició dels ciclistes i acompanyants l’entrada gratuïta a la piscina municipal de Berga (que compta amb 4 piscines de diferents profunditats), situada al costat de l’arribada i del poliesportiu. Perfecte perquè els familiars i amics dels ciclistes poguessin esperar els participants a l’arribada després d’una remullada a la piscina!

marxa ruta minera

Horari:

16 de juliol a les 7:30h  – En aquesta època de l’any, es considera encertada l’hora d’inici per poder gaudir d’algunes hores sense sol, especialment perquè es van arribar a assolir temperatures superiors als 35º durant el matí.

Recorregut:

Llarg: 154 km i 3.800 metres de desnivell positiu.

Curt: 116 km i 2.800 metres de desnivell positiu.

Dos recorreguts realment durs que comparteixen 3 ports. A banda dels kilòmetres de diferència entre tots dos recorreguts, probablement la major diferència és que a la marxa llarga es realitza l’ascens al temut Coll de Pradell. Tots dos circuits gaudeixen d’un marc incomparable per a la pràctica del cicloturisme, gaudint de dels paisatges del Berguedà.

Adjuntem perfils dels recorreguts:

Perfil marxa curta

ruta minera perfil

Perfil marxa llarga

ruta minera perfil

Vam estar presents a la marxa llarga i és a la que farem referència durant el reportatge!

Terreny:

Tant a la marxa llarga com a la curta, el desnivell i l’ascens a grans ports evidencien la duresa de la prova. Cal destacar que pràcticament no trobem terreny pla per recuperar i la marxa es desenvolupa com una autèntica etapa de muntanya.

Paisatges / entorn:

Espectacular l’entorn de la cursa, una oportunitat per descobrir noves rutes cicloturistes per carreteres poc transitades. Els boscos del Berguedà, les vistes del Pedraforca, el pas per l’Alt Urgell amb l’ascensió al Coll de Port, el Pantà de la Llosa del Cavall, …Impressionants paisatges per a la pràctica d’aquest esport, que segur que van ajudar a superar el repte de realitzar aquesta duríssima marxa.

marxa ruta minera

Avituallaments:

En una prova d’aquesta duresa i tenint en compte l’extrema calor que vam patir els participants, la distribució dels avituallaments pren especial rellevància. Considerem que van estar molt estar molt ben distribuïts en la prova i que els aliments i begudes oferts eren  adequats per a les característiques de la prova (barretes energètiques, begudes isotòniques, coca-coles, fruita, fruits secs, entrepans).

D’altra banda, la quantitat de voluntaris presents va permetre que no es produïssin aglomeracions de gent i cada ciclista pogués parar el temps que considerés oportú.

A més dels avituallaments anunciats, el dia de la cursa es comunica que l’Ajuntament de Vallcebre també realitzarà un avituallament d’aigua. Punt perfecte per agafar forces pel tram més dur de l’ascens al Coll de Pradell.

marxa ruta minera

Voluntaris:

Situats en punts estratègics: tant als avituallaments com a les bifurcacions, en les que aquests recolzaven la tasca dels policies donant prioritat de pas i indicant la direcció a agafar. També es d’agrair la presència de voluntaris en punts perillosos del recorregut, com per exemple a la baixada del Coll de Batallola i a la baixada del Coll de Josa. Molt bona feina!!

Ambient:

Gran ambient a l’arribada de la cursa, a on es preparen ja les taules en les que els ciclistes dinaran un cop finalitzada la marxa. El dinar, molt correcte: pasta, fruita, coques,…per recuperar forces.

Tot ideal perquè tota la família i amics acompanyin a corredors i gaudeixin de l’esport en família.

 

OrganitzacióExcel·lent.

Perfecte, sense aglomeracions en la recollida de dorsals, tots els encreuaments ben senyalitzats i amb voluntaris donant prioritat als ciclistes.

L’amanida de pasta, la fruita, la coca, etc. i les begudes s’agraeixen per començar a recuperar les forces al finalitzar la prova. S’habiliten taules i un pàrquing de bicicletes a l’arribada. A més, els que es van recordar de dur el banyador es van poder refrescar a la piscina.

Durant la prova es disposa a més d’un cotxe de suport, amb recanvis per a la bici, per tal d’atendre incidències. Fins i tot disposen de bicicletes de recanvi, malgrat que entenem que és impossible atendre a tots el grups ateses les diferències de nivell.

El recorregut es troba perfectament senyalitzat, inclús trobem cartells d’inici del port i cartell d’1km per coronar cada port.

 

Bossa del corredor / Obsequis:

La bossa de regal ens obsequiava amb una samarreta commemorativa. També estaven disponibles els perfils de la marxa en format petit, ideal per dur-ho al maillot o enganxar-ho a la bicicleta.

Llàstima que no existeixi la possibilitat d’adquirir el maillot de la cursa!

marxa ruta minera

 

Reportatge – Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista La Ruta Minera 2017:

En les tres edicions anteriors, la Ruta Minera ja havia estat reconeguda pels amants del cicloturisme com una de les marxes més exigents del circuit català. La duresa de la prova fa que molts ens ho plantegem com un repte personal i aprofitem per gaudir del nostre esport.

A la duresa dels kilòmetres de la prova i del desnivell acumulat se suma la previsió de calor que es pronostica. Cal destacar que la prova ja comença aviat i la bona distribució dels avituallaments, vehicles d’assistència, punts per poder abandonar la prova…fan que els riscos estigui molt controlats i en cap cas el repte es converteixi en perillós.

Els dorsals es podien recollir tant el dia abans, dissabte, com el mateix dia de la cursa. Tot perfectament organitzat per evitar cues, la qual cosa permet que la cursa comenci amb puntualitat.

marxa ruta minera

Malgrat que fins a la sortida de Berga el tram és neutralitzat, el terreny ascendent fa que cadascú pugui buscar el seu ritme i que es comencin a crear distàncies entre els diferents grups.

Després, una ràpida baixada per començar l’ascens del primer port, port de la Batallola, a on les primeres inclinacions animen a buscar un ritme alt. El port s’endureix amb els kilòmetres i les últimes inclinacions de fins al 16% ens recorden que estem probablement davant la cicloturista més dura i que cal guardar forces pel que ens espera.

marxa ruta minera

El descens de la Batallola és ràpid i, avisats per l’organització que es tracta d’un port amb corbes molt tancades, es baixa amb precaució. També ens avisen voluntaris en els punts més perillosos, cosa que s’agraeix per evitar qualsevol ensurt.

Una vegada ens incorporem a la carretera de Guardiola de Berguedà a Campdevànol, millora l’asfalt, i acabem el descens a La Pobla de Lillet. Després continuem en terreny favorable fins a Guardiola de Berguedà. En aquest tram, s’agraeix anar en grup i amb relleus arribem ràpid a l’avituallament de Guardiola de Berguedà.

marxa ruta minera

Des de Guardiola de Berguedà anem a buscar el Coll del Pradell. Fins a Vallcebre els desnivells ens permeten gaudir de les vistes i seguir el ritme de diferents grups. A Vallcebre un avituallament d’aigua ajuda a qui hagués decidit no parar a l’anterior avituallament o ser previsor pel que ens espera. Només sortir de Vallcebre, la majoria de grups es trenquen i cadascú supera els últims 6 Km de port com pot…Cal destacar que l’organització recomanava utilitzar una relació de plat i pinyó de 34×30, però fins i tot un pinyó del 32 s’agraeix amb aquestes rampes!

marxa ruta minera

Els últims 6 km són realment durs. Sort dels aficionats que amb els seus crits d’ànim ens ajuden a superar el desnivell… En coronar el Coll de Pradell gaudim de les vistes del Pedraforca i arribem a un altre avituallament i ara cal reposar i recuperar forces per afrontar els 90Km de marxa restants. La tàctica que havíem planejat d’anar tranquils fins a coronar el Coll de Pradell ja no la podem complir, primer per les ganes amb les que hem afrontat Coll de Batallola i perquè Coll de Pradell ens castiga independentment del ritme.

marxa ruta minera

marxa ruta minera

Després d’una curta baixada ens enfilem cap a Gòsol, un terreny amb pujades i baixades continuades. De Gòsol pujem a Coll de Josa, un port curt que ens enfila cap a un terreny favorable fins a Tuixent.

marxa ruta minera

A Tuixent novament un avituallament abans de començar l’ascens a Coll de Port, un port amb inclinacions mantingudes no excessivament dures però que es fan llargues després dels kilòmetres recorreguts. Després d’un espectacular descens cap a Sant Llorenç de Morunys, 17 Km de baixada i un avituallament a Sant Llorenç de Morunys per agafar forces per a l’últim tram de marxa.

marxa ruta minera

Cap a Berga continuem per un terreny favorable fins començar l’ascens a Coll de la Mina, a priori un port de menys envergadura, però que es pateix després del desnivell i kilòmetres acumulats…un cop es corona ens enfilem a tota velocitat cap a Berga, fins a on pràcticament només ens queda la rampa de la línia d’arribada, on podem gastar les poques forces que ens queden sprintant per gaudir del merescut dinar, la cervesa, la piscina…i compartir la nostra alegria per haver superat el gran repte que és finalitzar la Ruta Minera!

marxa ruta minera

Sense cap mena de dubte, considerem aquesta marxa cicloturista com un referent per a tots els amants del ciclisme. La recomanem moltíssim per tot el que hem comentat en aquest reportatge. Si mai l’heu feta, ja us la podeu programar en la vostra agenda de l’any vinent!

Deixa un comentari