Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista 4 Cims

Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista 4 Cims

Marxa Cicloturista 4 cims

El passat 2 de juliol de 2017 vam estar presents a la Marxa Cicloturista 4 cims

A continuació us fem un resum dels elements més importants a tenir en compte en una marxa cicloturista, i després podreu llegir també un petit reportatge de la nostra experiència a la cursa.

Anticipem que és una cursa dura i cal estar preparat si voleu assolir els 4 cims, però al mateix temps, és una de les millors marxes cicloturistes del circuit català, tant per recorregut com per organitació. És espectacular i imprescindible per tots aquells ciclistes que estigueu en forma!

Anàlisi dels elements més importants a tenir en compte en una cursa

Localització:

La cursa tenia el seu punt neuràlgic a Bagà, on es donava el tret de sortida per a les dues curses i on es celebrava la Pasta Party de final de jornada.

Al costat del camp de futbol hi havia preparada una gran zona de parking a uns 300m de la sortida i el poliesportiu amb la pasta party final es trobava tant sols a uns 50m, de forma que a nivell logístic, tot estava perfectament organitzat per tal que els corredors no tinguèssim problemes per aparcar, preparar les bicicletes i començar la cursa. Així doncs, un excel·lent pel que fa aquesta important característica de la cursa.

Horari:

La cursa començava a les 8h del matí, un horari ideal per la llarga jornada que ens esperava. Són moltes hores pedalant i per tant no té sentit començar més aviat ja que les hores de sol les estarem pedalant igualment. Bon horari!

Recorregut:

La cursa es presentava en dues modalitats diferents:

2 cims de 110km i 1800m desnivell positiu

4 cims de 162km i 3600m desnivell positiu. En realitat, i com veureu en el track, acabes pedalant 20km més, sumant un total de 182km ja que la cursa finalitza al Coll de Pal però després toca baixar de nou a Bagà. Aquests 20km adicionals són ja neutralitzats, al final gaudeixes molt del moment, ja has acabat i només és baixada.

Nosaltres vam córrer la 4 cims, i és la cursa a la que fem referència durant tot el reportatge!

recorregut 4 cims

 

4 cims perfil

Aquí us podeu descarregar el track del nostre reporter

track 4 cims

Terreny:

Evidentment, sent una marxa cicloturista, el 100% és sobre asfalt, i podem dir que tot està en bon estat.

Hi ha 4 cims importants:

Coll de la creueta on guanyarem 1.090m de desnivell positiu

Collada de Tosses on guanyarem 600m de desnivell positiu

Coll de Merola on guanyarem 400m de desnivell positiu

Coll de Pal on guanyarem 1.290m de desnivell positiu

Dels 4 colls tots tenen aproximadament uns 20km de recorregut excepte el de Merola que en té uns 7k.

Cursa en general molt dura, de les més exigents del circuit actual de marxes cicloturistes (al menys de les que hem fet nosaltres).

 

Paisatges / entorn:

El simple fet de córrer pel Berguedà, Cerdanya i Ripollés és sinònim de paisatges espectaculars, preciosos, d’alta muntanya.

Destacar que comencem veient una muntanya emblemàtica, el Pedraforca i pràcticament durant tot el circuit no la perds de vista desde diferents angles.

4 cims

Avituallaments:

ESPECTACULAR

Etixx genial. Un patrocinador que al llarg de la cursa ofereix tot els seus productes de forma gratuïta, fins al punt que del que portàvem nosaltres no vam haver de gastar pràcticament res.

En quant a nombre d’avituallaments, més que suficients (en trobàvem a la Creueta, Collada, Campdevanol, Bagà, Coll de pal i la Pasta Party a Bagà de nou)

4 cims avituallament de la creueta

Voluntaris:

Més que suficients, animant en tot moment, ajudant en els avituallaments i també en trobàbem en totes les cruïlles senyalitzant el recorregut a seguir.

Ambient:

Grandíssim ambient a la sortida, a Bagà, al tornar a passar per Bagà i a dalt Coll de Pal on finalitzava la cursa.

Hi havia speakers, música, la pasta party final.

Un ambient a l’alçada del nivell de la cursa.

Organització:

PERFECTE, EXCEL·LENT!

A part de tot el comentat fins ara, les zones de pàrking, voluntaris, avituallaments, etc… cal destacar que hi havia Assistència mecànica a tota la cursa (motos, furgos) que en cas de necessitat arreglaben la bicicleta per tal que el corredor afectat pogués seguir gaudint de la cursa.

També hi havia Assistència sanitària.

A la baixada cap a Bagà, un cop ja finalitzada la cursa, sempre hi havia motos i cotxes per baixar neutralitzat en grups (baixada controlada tot i haver finalitzat la cursa)

Bossa del corredor:

Mallot molt xulo i altíssima qualitat.

Mostres de gels de Etixx i d’altres productes nutricionals

mallot 4 cims

mallot 4 cims

 

Reportatge – Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista 4 cims

Vam arribar a les 19h del dia anterior, i vam aparcar al parking habilitat per tots els qui anaben amb tots els vehicles on estava ple de caravanes i vehicles camper.

4 cims parking

Després de recollir el dorsal i la bossa del corredor, vam aprofitar per fer un mica de turisme pel poble de Bagà. Vam sopar i fer degustació de productes típics de la zona, aprofitant que estàvem allà.

L’endemà al matí, cap a les 6h començaben a arribar els primers corredors que van acabar acabar omplint el parking.

A la sortida ja es respirava en l’ambient que seria una gran cursa on van comunicar per megafonia que hi havia uns 1350 inscrits.

sortida 4 cims

sortida 4 cims

Comencem a pedalar! Sabem la duresa de la cursa i hi ha moltíssims corredors de forma que no anem a posicionar-nos entre els primers. La primera pujada és llarga i amb molt desnivell de forma que ja hi haurà temps per tal que cadascú es vagi posicionant allà on li pertoca i ens agrada dosificar.

Acabem el primer coll, el Coll de la Creueta amb molt bones sensacions tot i la duresa de la pujada. Hem sabut dosificar i fem el descens per La Molina, amb la baixada més exigent en quant a atenció de totes les que farem durant la resta de la cursa.

4 cims paisatge

Arribem a Vilar D’Urtx on s’inicia l’ascens cap al segon cim que finalita al parador de la Collada de Tosses.  Una pujada de 20k dels quals els 7 primers són els més exigents.

parador collada tosses 4 cims

Després d’un altre avituallament on aprofitem per omplir els bidons i subministrar-nos amb productes Etixx, iniciem el descens cap Campdevanol, una baixada molt llarga ja que són uns 35km amb un desnivell suau. Genial per anar a bon ritme sense desgastar-se gaire i recuperant per les properes pujades.

A Campevanol hi ha el 3er avituallament i inicem el 3er coll, Coll de Merola, el més suau dels 4 amb diferència. Ja va bé!! El descens té una miqueta de gravilla i no podem assolir grans velocitats. Passem per la Pobla de Lillet per on havíem passat fa unes 6 hores a l’inici de la cursa.

4 cims coll merola

4 cims coll merola

Un cop de nou a Bagà ens queda la última pujada, cap al Coll de Pal, el més exigent i més dur dels 4 cims. La il·lusió per assolir el cim era força gran en aquells moments però teníem clar que l’havíem de fer de forma constant, dosificant, perquè no seria fàcil ja que a partir del km 6 de pujada no hi ha un sol pam sense desnivell positiu que permeti recuperar. Ens preguntem a quants corredors se’ls passa pel cap abandonar en aquest punt, ja que et trobes a Bagà on tens el cotxe, ja portes moltíssims km acumulats, i saps que si segueixes et queda el coll més alt, potser 2h més d’esforç…

4 cims

Arribem al 4art cim amb un sentiment de satisfacció i d’haver completat una de les curses més exigents fetes fins aleshores. Per sort, hi havia un petit avituallament a meitat de camí i una font on la gent aprofitava per carregar piler i refrescar-se una mica.

4 cims coll de pal

Després de completar amb èxit la cursai ja només queda la baixada, com dèiem abans controlada, tranquil·la, relaxant, amb la satisfacció d’haver finalitzar i gaudint del moment.

Abaix ens trobem amb la festa pasta party al pavelló municipal,  un gran final per una gran cursa!

Després de fer la 4 cims, aquesta és l’opinió del nostre reporter quan li preguntem per una valoració global de la cursa: “MOLT RECOMENABLE, 100% RECOMENABLE, impossible de millorar!!! Es tracta d’una cursa que per recorregut i organització, ha de ser imprescindible en el calendari de curses de tots els ciclistes!”

Deixa un comentari