Trail Santa Brígida Up & Down 2019 – Reportatge Esportistes.cat

Trail Santa Brígida Up&Down

El passat 3 de març de 2019 vam estar presents a la cursa de muntanya TRAIL SANTA BRÍGIDA UP & DOWN que es celebra a la població d’AMER

Una cursa on repetim, ja que també hem estat en edicions anteriors, i és que realment ens encanta i us la recomanem !

Anàlisi dels elements més importants a tenir en compte en una cursa

Localització:

La cursa té lloc a Amer es una vila i municipi de la comarca de la Selva, Situat a l’extrem septentrional de la comarca.

Per arribar fins Amer disposem d’una bona comunicació per carretera des de Barcelona o Girona.

Per aparcar es disposa de dues zones, una a un gran pàrquing prop de la sortida i una altra al pavelló a escassos 200 metres de la sortida.

Horari:

La sortida de la cursa és a les 9:30 hores des de la plaça de la Vila d’Amer.

Un bon horari per gaudir del Trail

Recorregut:

A la cursa hi trobem dues distàncies:

Un recorregut llarg 21 quilòmetres i 800 metres de desnivell positiu.

Un recorregut curt 11 quilòmetres i 450 metres de desnivell positiu.

Nosaltres hem escollit el recorregut llarg de 21 quilòmetres.

Aquest és el nostre track:

https://es.wikiloc.com/rutas-carrera-por-montana/trail-santa-brigida-up-amp-down-2019-33740771

Terreny:

El marcatge de la cursa és molt bo i és molt difícil perdre, enontramos una cinta cada 150 metres i marques de calç a terra a les cruïlles on es desviaven les dues carreres.

Durant la cursa predominen els corriols, alternant petits trams de pista. El desnivell es concentra en petites pujades en què podem trotar sense problemes, excepte en petits trams on les pujades piquen de valent. Podem considerar aquesta cursa molt apta per a aquells corredors que els agradi baixar ràpid, els corriols que trobem conviden a prémer l’accelerador i gaudir. Trobem alguns corriols tècnics de baixada, però de poca dificultat.

trail santa brigida

Paisatges / entorn:

Els corriols i les zones per on passa la cursa són impressionants, les vistes des de Tres Rocs i Sana Brigida eren impressionants, llàstima que vas per feina i no tens temps a parar a gaudir del moment.

La cursa passa per dos ermites emblemàtiques com la Mare de Déu de Puig d’Elena i de Sta. Brígida, així com la zona dels Tres Rocs i Puigdalí.

Ens a agradat molt la zona de Tres Rocs, un pas per sobre d’una gran pedra amb unes vistes panoràmiques impressionants des d’un mirador.

trail santa brigida

Avituallaments:

Durant la cursa trobem dos avituallaments al km 9 a l’ermita de Mare de Déu de Puig d’Elena i al km 14 a l’ermita de Santa Brigida que dona nom a la cursa.

Els avituallaments són força complets i compleixen perfectament la seva funció, podiem trobar refrescos i beguda isotònica distribuïda en gots, també trobàvem plàtans tallats a trossos i fruits secs.

trail santa brigida

Voluntaris:

Trobem voluntaris a moltes cruïlles de la cursa, a més a més els voluntaris dels avituallaments que t’ajuden en tot el que poden.

Ambient:

L’ambient a la sortida aquesta acompanyat amb musica i un speaker que anima els corredors, durant els metres inicials de la cursa no trobem molta gent animant. Però a l’hora de l’arribada si trobem gent que anima abans d’entrar al poble i sobretot en l’arribada on trobem molta gent animant i molts nens esperant a xocar la mà amb els corredors.

trail santa brigida

Organització:

La nostra opinió sobre l’organització és bona, ja que la cursa està molt ben organitzada.

No hi ha servei de guarda-roba ni massatgistes, però es posa a disposició dels corredors un vestidor al pavelló a escassos 200 metres de l’arribada.

Hi trobem una gran varietat de menjar a la nostra arribada, una taula amb entrepans de botifarra, una taula amb refrescos, isotònics i aigua amb gas i una altra taula amb llaminadures, magdalenes i croissants de xocolata.

No trobem classificacions a temps real, però un cronòmetre ens permet veure el temps que hem emprat en carrera.

trail santa brigida

trail anta brigida

Bossa del corredor:

A la bossa del corredor trobem tots aquests obsequis:

  • Una Visera de la marca Lurbel.
  • Una ampolla d’aigua amb gas Fonter.
  • Una bossa de llaminadures Haribo.
  • Un Energy Gel Short Distance de la Aptonia.
  • Un sobre de crema muscular OXD.
  • Un pa de pessic.
  • Un val de descompte del 10% per a les botigues Wala.
  • Un val de descomptre d’un 15% per un vol en parapent.

En definitiva, una bossa del corredor molt complerta que ens ha agradat molt.

trail santa brigida

Reportatge – Esportistes.cat a la Trail Santa Brigida Up & Down 2019

Tinc per costum arribar amb temps a les curses així que aquesta vegada no anava a ser una excepció. Arribo a Amer a les 8: 30h i aparco el cotxe molt a prop del pavelló que estava a escassos 200 metres de l’arribada. El lliurament de dorsals era des de les 8 a les 9 del matí i la sortida de la cursa era a les 9:30 hores pel que arribi amb temps de recollir el dorsal i dinar alguna cosa amb la meva dona i uns amics. En no tenir molts inscrits, els dorsals els lliuraven en una sola taula i la bossa del corredor te la lliuraven al final de la cursa.

trail santa brigida

Les 9:30 hores, comença la cursa.

Som 45 corredors i el ritme inicial és molt fort. Després d’uns primers metres d’asfalt entrem en una riera la qual creuem travessant un parell de ponts de fusta, en passar la riera entrem en un camí ample i comença la primera pujada de la cursa. Vam pujar per una pista ampla en la qual a mesura que vaig pujant vaig passant corredors, la pujada no té molta pendent pel que es pot fer gairebé tota corrent. Pugem un corriol curt i arribem a una pista que baixa i en la qual podem córrer ràpid, arribem a una cruïlla on hi ha un voluntari i comença l’espectacle.

Ens fiquem en un bonic corriol que va pujant i planejant, em trobava bé pel que vaig poder fer-ho sencer corrent. Arribem a una cruïlla on estava senyalitzat curta i llarga, prengui el desviament de la llarga i entri en un corriol impressionant per la seva vegetació que sortia a la zona dels Tres Rocs. Curiosos blocs de roca visibles des de molt lluny, els separacions del qual formin uns collets a la mateixa carena. El roc Gros, o del mig, s’eleva uns 15 metres.

trail santa brigida

A partir d’aquell punt es baixava per un corriol salvatge on podies ficar molta canya, a mi no s’em dóna bé baixar però la gent que venia en carrera baixava molt ràpid. Després d’uns 2 quilòmetres baixant i després de creuar uns camps, s’iniciava una nova pujada per una mena de camí empedrat. Com la inclinació no era molt forta es podia pujar tota la pujada corrent, ens vam ajuntar un grup de 6 corredors que vam fer pràcticament tota la pujada junts. El tram final de la pujada era per un corriol que pujava bastant inclinat fins arribar a l’ermita de la Mare de Déu de Puig d’Elena, els corredors gairebé no paraven en l’avituallament. Jo si em prengui el meu temps per gaudir del lloc i reposar una mica d’energies.

trail santa brigida

Només sortir de l’avituallament vènia una divertida i ràpida baixada travessant un bonic corriol, després trams de petites pujades per corriol i trams de pista en els quals podies córrer sense problemes. Jo anava amb la primera noia a la qual podia seguir en les pujades, però quan arribava una baixada la noia volava. Així gairebé sense adonar-me’n arribo a la zona de Puigdalí, una enorme pedrera on ens esperava un fotògraf de l’organització per fer fotos. Només passar per allà i al cap de pocs metres arribi al segon avituallament, també situat al costat de l’altra ermita emblemàtica de la cursa i la que dóna nom a la mateixa Santa Brígida. Lamentablement l’avituallament estava situat al costat dret de l’ermita, per la qual cosa no vaig poder gaudir del mirador.

trail santa brigida

Vaig sortir de l’avituallament disposat a afrontar els últims quilòmetres amb energia, només sortir es baixava per corriol i després es planejava per una pista fins arribar a un nou encreuament senyalitzat amb calç. A partir d’allí els que feien la curta ja baixaven cap al poble, però nosaltres encara havíem de fer una curta pujada. Després de la pujada es baixava per corriol i semblava que ja seria així fins arribar al poble, però de sobte ens van fer pujar per un tram molt inclinat del corriol. Després de la pujada ja sí que iniciàvem el descens, un primer tram de corriol on es podia prémer l’accelerador i un tram final per pista més ampla fins arribar a les afores del poble. Al poble s’accedia per un bonic camí paral·lel a la riera, en arribar a la zona de meta em vaig trobar amb un molt bon ambient ja que hi havia molta gent animant i molts nens demanant xocar les mans amb els corredors.

santa brigida

L’avituallament final era molt complet, ja que en diferents taules podies trobar de tot, refrescos, beguda isotònica, aigua amb gas, pastes dolces, pa de pessic, fruita seca, fruita, llaminadures i un entrepà de botifarra boníssim.

 

Felicitar a l’organització pel gran treball realitzat, trobes voluntaris en molts puns del recorregut, el marcatge és perfecte i és impossible perdre a menys que vagis molt despistat. El Trail Santa Brigida Up & Downd és una cursa que no pot faltar en el vostre calendari, una zona espectacular de bonics corriols i vistes espectaculars de la comarca de la Selva aquesta és la teva cursa.

 

 

Deixa un comentari