Esportistes.cat a la Historic Trail Calafell 2018

Historic Trail Calafell 2018

El passat 20 de maig de 2018 vam estar presents a la primera edició de la cursa de muntanya Historic Trail Calafell!

Com podreu llegir a continuació, es tracta d’una gran cursa en tots i cadascún dels seus aspectes. Ens ha encantat, un gran debut se’ns dubte, immillorable per tractar-se de la primera edició!!! Imagineuv-vos les que vindran!!!

 

Anàlisi de la cursa de muntanya HISTORIC TRAIL CALAFELL 2018

 

Localització:

Les 3 modalitats de cursa tenen com a punt sortida i arribada el poble de Calafell, concretament a la Ctra. Estació, just al costat de la Policia Municipal i a dues cantonades del Centre Esportiu Vilarenc Aqua. L’accés al punt de sortida és molt ràpid per la C-31.

A només una cantonada de la sortida/arribada i just davant del Centre Esportiu hi ha un aparcament de terra molt gran, on podem aparcar tots els participants sense cap problema. És d’agrair que es faciliti el tema de l’aparcament tan a prop de la sortida.

historic trail calafell

Pàrquing habilitat per la cursa

 

Horari:

Totes 3 curses se celebren el mateix diumenge 20 de Maig del 2018, l’hora de sortida de les diferents modalitats és la següent:

  • Cursa llarga de 16km: 9.00h
  • Cursa curta de 10km: 9.30h
  • Caminada o marxa nòrdica: 9.30h

Bones hores de sortida per no haver de matinar massa i alhora evitar la calor del migdia.

 

Recorregut:

Aquest anys se celebra el 10è aniversari de la Marxa Nòrdica, i què millor per celebrar-ho que inaugurant les dues modalitats de cursa, la versió curta de 10km i la versió llarga de 16km (que és la que faig jo).

D’aquesta manera, aquest any l’Historic Trail Calafell ens ofereix 3 modalitats diferents, totes disputades el mateix diumenge 20 de Maig:

Cursa Llarga: 16km i 600m de desnivell positiu. Amb sortida a les 9.00 h

historic trail calafell

historic trail calafell

 

Cursa Curta i Caminada/Marxa Nòrdica: 10km i 350m de desnivell positiu. Amb sortida a les 9.30h

historic trail calafell

historic trail calafell

 

Al llarg dels diferents recorreguts tenim l’oportunitat de descobrir alguns elements històrics de la zona com ara la Cova Foradada, Montpaó, la Talaia, la pedrera de l’Escarnosa, les trinxeres de la Guerra Civil o el Casalot d’en Viola.

historic trail calafell

Casalot d’en Viola

 

El marcatge dels diferents recorreguts està fet amb cintes blanques i vermelles i molts encreuaments estan també indicats amb marques blanques al terra. A més a més hi ha una gran quantitat de voluntaris als punts conflictius per tal d’indicar la direcció correcta, avisar d’alguna zona perillosa o regular el trànsit.

Des del meu punt de vista el recorregut està perfectament senyalitzat, només cal estar atent a les cintes que pengen cada pocs metres. Tot i així, el primer grupet de corredors de la cursa curta s’han desviat en algun punt i han estat perduts durant una estona fins a tornar a trobar el recorregut. Segurament el fet d’anar ràpid i anar-se seguint l’un a l’altre ha fet que es despistessin en algun moment.

Potser haver tingut el track disponible abans de la cursa hagués ajudat a evitar aquest problema.

 

Les diferents categories per les dues curses són les següents:

  • Júnior, fins a 18 anys
  • Sènior, de 18 a 39 anys
  • Veterà, de 40 en amunt

 

Hi ha premis pels 3 primers classificats i classificades de la general, pel 1r i 1ra de cada categoria i pel primer local masculí i femení.

historic trail calafell

historic trail calafell

 

La marxa nòrdica/caminada és de caire no competitiu, pel que no hi ha ni classificació ni premis.

 

Terreny:

Exceptuant els primers 500 metres, l’últim quilòmetre de cursa i algun tram molt curt vorejant alguna urbanització o creuant l’autopista, gairebé no trepitgem l’asfalt.

La cursa combina alguns trams de pista ràpida amb bastants corriols, alguns de bastant ràpids i divertits i d’altres amb més pedra i desnivell que ens fan vigilar on posem els peus, fins i tot ens regalen un tram de pujada d’uns 600 metres per un tallafocs, cap al km 5.

historic trail calafell

Pujada tallafocs

 

Tot i no ser una zona molt muntanyosa, quedem sorpresos amb un recorregut bastant trencacames i amb el desnivell repartit amb varies pujades, no massa llargues però amb bones pendents.

En general diria que és un recorregut bastant ràpid perquè la distància total no és massa i les pujades, tot i ser dures, són curtetes i et permeten anar recuperant.

També s’ha de destacar les fantàstiques vistes de tot el poble i el mar de fons durant els primers quilòmetres de cursa, que ens ajuden a fer les primeres pujades amb més ganes.

historic trail calafell

Primeres pujades amb bones vistes al mar

A partir del primer avituallament (km 6 aprox.) ja perdem de vista el mar i ens posem per corriolets més boscosos, amb terreny menys pedregós, que ens permet córrer bé, però sense despistar-nos a les baixades ja que el terreny està bastant sec i és fàcil fer alguna patinada.

A l’últim quilòmetre de cursa trobem una forta baixada asfaltada ja dins el poble, que ens permetrà agafar velocitat per encarar l’últim tram pla fins a la línia de meta.

 

Paisatges / entorn:

És una zona molt interessant per anar a fer una volteta no massa llarga durant la primavera o tardor, ja que a l’estiu es faria bastant dur per la calor.

Es pot gaudir de bons corriols amb molt bones vistes al mar, val la pena treure un moment la vista del terra i observar el paisatge. A la que ens allunyem una mica del mar, podem trobar altres zones més boscoses i amb caminets molt entretinguts.

Els desnivell no és massa, ja que tota la cursa es mou per sota dels 200m sobre el nivell del mar, però si volem podem anar sumant pujades que ens donaran un bon desnivell acumulat.

I per acabar els més valents poden inaugurar la temporada de platja, que està a només 600 metres de la sortida/arribada.

 

Avituallaments:

Durant el recorregut de 16km ens trobem amb 2 avituallaments Líquids i Sòlids, més l’avituallament final a l’arribada.

Els avituallaments són molt complerts i ben situats. El primer (exclusiu per la cursa de 16km) el trobem al km 5,8, just després de la pujada més llarga de la cursa. El segon, que és compartit amb el recorregut de la cursa curta i la marxa nòrdica, el trobem al km 11,4.

Tant a un com a l’altre hi ha aigua, alguna beguda isotònica, fruits secs, fruita variada, algunes llaminadures i xocolata.

Aquests 2 avituallaments permeten fer la cursa sense haver de portar res a sobre, tot i que sempre va bé portar una mica de líquid…

L’avituallament final, ja creuada la línia de meta, també és completíssim, amb fruita acabada de tallar, fruits secs de tota mena, llaminadures, xocolata, aigua, coca-cola,… i un cop passat aquest primer avituallament, tots els corredors poden anar a buscar el merescut entrepà de botifarra acabada de fer i la cerveseta de rigor.

historic trail calafell

historic trail calafell

Avituallaments durant i al final de la cursa

 

Voluntaris:

S’ha de destacar el gran número de voluntaris que han participat tant al llarg dels diferents recorreguts com a la sortida i arribada. La majoria vestits amb samarreta blava, cosa que els fa més fàcil d’identificar, i la resta ben caracteritzats per l’època de les diferents ruïnes prehistòriques que anem trobant pel camí.

Abans de començar la cursa ja hi ha una bona feina feta per preparar la zona, recollir el material dels corredors i fer el repartiment de dorsals, que ha estat molt fluid en tot moment.

Durant el recorregut, hi ha voluntaris a molts dels punts estratègics, indicant la direcció correcta, advertint punts perillosos, facilitant els avituallaments o simplement donant ànims…

També trobem diferents fotògrafs amagats pel recorregut que van fent fotos molt bones de tots els participants.

historic trail calafell

Ruïnes i voluntaris ben caracteritzats durant el recorregut

Un cop creuada la línia de meta, també trobem molts voluntaris, uns quants animant als corredors per fer els últims metres de cursa, d’altres preparant uns entrepans boníssims i servint cervesa, els fisios fent massatges sense parar,…

També destacar la bona feina de l’speaker, ben vestit de l’època (amb faldilla inclosa), que ha estat tot el matí a la sortida/arribada facilitant l’organització, donant instruccions als corredors, animant a la meta i fent el sorteig i entrega de premis.

historic trail calafell

L’speaker!

Felicitats a tots els voluntaris que han format part d’una manera o altra d’aquesta primera Historic Trail Calafell, sense ells tot això no seria possible!!

 

Ambient:

L’ambient és excel·lent, en primer lloc pels més de 600 corredors inscrits i en segon lloc per tots els voluntaris i gent que hi ha animant tant a la sortida com a l’arribada. A més a més hi ha música de fons i l’speaker animant l’ambient durant tot el matí…

El fet de que les 3 modalitats comencin i acabin amb poc temps de diferència facilita que hi hagi més ambient durant les arribades i sortides, així com a l’entrega de premis.

 

Organització:

Pel que fa a serveis, tots els trobem a poca distància els uns dels altres.

La recollida de dorsals es fa al costat mateix de la línia de sortida, així com el servei de guarda-roba, tot i que tenint en compte que el pàrquing està a pocs metres no és massa necessari.

A dues cantonades hi ha el poliesportiu, per canviar-se o anar al lavabo, i a la mateixa zona de sortida també hi ha lavabos mòbils.

En acabar la cursa, també trobem a la mateixa zona d’arribada l’avituallament amb beguda, fruita i alguna cosa més per picar, i posteriorment la barra on recollir l’entrepà de botifarra i la cervesa.

historic trail calafell

El foc a punt per les botifarres

Un cop la panxa plena podem fer-nos un excel·lent massatge de cames complet, amb 3 camilles i 5 fisios que no han parat en cap moment, i per acabar de relaxar les cames tenim l’opció de fer un banyet a la “piscina” amb aigua ben freda.

historic trail calafell

historic trail calafell

Zona de massatges i “piscina” d’aigua freda per relaxar cames

Per últim, qui volgués podia anar al poliesportiu a dutxar-se.

Cal destacar la puntualitat de les sortides de les diferents curses, així com l’entrega de dorsals que ha sigut molt fluida.

 

Només hi ha hagut el petit inconvenient amb les samarretes. Inicialment no s’esperaven les més de 600 inscripcions, i tenint en compte que una gran part es van fer els darrers dies, va ser impossible poder tenir samarretes per tothom.

Finalment l’organització va informar uns dies abans de la cursa que les samarretes es repartirien per ordre d’inscripció, i que els que es quedessin sense podrien passar a recollir-la al cap d’uns dies a Calafell, excusa perfecta per tornar a fer una altra volteta per la zona.

De cara a següents edicions, potser s’haurien de tancar les inscripcions una mica abans per tal de tenir temps de fer totes les samarretes, o simplement limitar les samarretes als primers inscrits, tot i que seria una pena.

 

Les classificacions es van penjant impreses poc després d’arribar, i el mateix dia de la cursa ja es poden consultar tots els resultats per internet.

Abans del lliurament de premis, s’ha realitzat el sorteig de productes de la zona, embotits, vals per paelles, mitjons, mitges compressives,…

Pocs dies després de la cursa ja hem pogut veure totes les fotos que van anar fent els diferents fotògrafs a la sortida/arribada i durant la cursa.

En resum, una organització de 10!! I més tenint en compte que era la 1a edició i el gran nombre d’inscrits.

 

Bossa del corredor:

A la bossa del corredor trobem el dorsal amb el xip inclòs a la part posterior i la samarreta de la marca TUGA, de bona qualitat i totalment personalitzada.

A part també hi ha un parell de vals de descompte per visitar el patrimoni històric de la zona i el Calafell slide, junt amb alguns fullets informatius de comerços, restaurants i marques de roba.

 historic trail calafell

historic trail calafell

Bossa del corredor amb samarreta TUGA personalitzada


 

Reportatge – Esportistes.cat a la Historic Trail Calafell 2018

Després de la baixa d’última hora del corredor que havia de fer la cursa de 16 km de Calafell, em donen l’opció de participar a mi i no m’ho penso.

Surto de Sant Cugat cap a les 7:00 amb la idea de ser a Calafell cap a les 8:00 i tenir encara una horeta fins la sortida de la cursa llarga.

Arribo a Calafell a les 8 en punt, l’accés al pàrquing és molt ràpid i ben indicat. Aparco i vaig cap a la zona de sortida junt amb els primers corredors que van arribant. El temps és ideal, el cel ben clar i la temperatura ideal per poder donar-ho tot sense patir massa calor.

Agafo la bossa del corredor i el dorsal, menjo una mica de coca i xocolata que ens ofereixen, xerro amb els organitzadors i veig com ja comencen a preparar les brases per les botifarres de l’arribada.

historic trail calafell

Recollida de dorsals acompanyats de coca i xocolata

Vaig a deixar la bossa del corredor al cotxe, posar-me el dorsal i preparar-me, el pàrquing ja es va omplint, però és molt gran i hi cap tothom sense cap problema.

Al tornar cap a la sortida ja es respira un bon ambient de cursa, bastanta gent recollint dorsals, l’speaker que ja està animant a tothom i organitzant-ho tot, alguns que ja comencen a córrer una mica per escalfar…

Pocs minuts abans de les 9 l’speaker fa un petit briefing del recorregut i a les 9 en punt els prop de 200 corredors comencem la primera edició de la Historic Trail Calafell de 16km.

historic trail calafell

historic trail calafell

Sortida de la cursa llarga

Comencem bastant ràpid pel primer tram pla, i poc després ens trobem la primera pujadeta per dins el poble, passant pel pont que creua l’autopista, aquí ja veig com s’escapen els primers que han sortit a tope.

Seguidament fem un altre tram pla d’uns 500m ara ja per pista. Aquests primers metres van molt bé per separar una mica tots els corredors i així evitar taps més endavant.

Al km 1 ja comencem la primera pujada bastant forta, fins gairebé el km 3 que arribem al Graó, amb molt bones vistes de Calafell i del mar al fons. Des d’aquí tenim una baixeta amb algun tram una mica tècnic i un terreny bastant pedregós que ens obliga a vigilar on trepitgem. Em permet recuperar una mica per la següent pujada, de només 400m però amb una forta pendent que m’obliga a caminar en algun moment.

historic trail calafell

Primeres pujades

Un cop a dalt i tocant a una urbanització, comença una baixada bastant llarga amb algun tram més boscós que permet anar més ràpid. Fins al km 4,7 que ens trobem una altra bona pujada, seguida d’un petit descans i després una segona pujada per sota la línia elèctrica, que al ser en línia recta, em permet veure uns quants corredors que ja arriben al punt més alt.

Aprofito la pujada per recuperar algunes posicions, sabent que poc després trobaré el primer avituallament, que està al km 5,8. Paro un moment per beure una mica d’isotònica i segueixo cap avall junt amb un altre corredor. A partir d’aquest punt ja vaig bastant sol, pel que imagino que no hi ha massa gent per davant.

historic trail calafell

Primer avituallament

Fem un tram relativament pla amb molt bones vistes i després agafem una bona baixada per dins el bosc amb terreny bastant agraït que ens permet agafar un bon ritme.

Acabem al baixada a la masia de Cal Borrell, on hi ha un altre fotògraf fent fotos des de lluny.

historic trail calafell

Pas per la Masia de Cal Borrell

Aquí fem una pujadeta curta per veure el poblat abandonat de Montpaó (km 8,2), tornem a baixar i encarem la següent pujada d’uns 600m per dins del bosc. Aquí atrapo un parell de corredors i així la pujada es fa més amena.

Arribats al km 9 ens esperen 2 km principalment de baixada, amb alguna pendent bastant forta abans d’arribar a l’autopista. Faig tota la baixada bastant sol sense jugar-me-la massa.

Creuem l’autopista per uns 300m de carretera i comencem a pujar de nou fins al segon avituallament al km 11,4. En aquest punt ens trobem els de la cursa curta de 10km. Vaig avançant com puc fins a l’avituallament, que està situat dins la pedrera de l’Escarnosa, un lloc bastant curiós amb unes bones parets de roca al mig del bosc.

Veig que hi ha bastant gent parada i com que encara em queda aigua al bidonet i queden menys de 5 km pel final segueixo sense aturar-me i així també guanyo alguna posició.

historic trail calafell

Pas per la Cova Foradada

Segueixo pujant, passant per algun altre punt històric amb voluntaris disfressats animant-nos i anant avançant a corredors de la curta, fins al km 12,4, on hi ha una baixada bastant llarga en línia recta d’uns 500m.

Un cop a baix sembla que gairebé ja estem però encara ens queden alguns últims puja i baixa durant un parell de quilòmetres, passant per les ruïnes del Casalot d’en Viola. Aquí ens disputem alguna posició amb un parell de corredors més, mentre seguim avançant corredors de la curta i ens creuem amb un grupet de la marxa nòrdica que van en direcció contraria.

Al km 15 arribo sol a la part alta del poble, per fer una forta baixada per un carrer asfaltat que em fan notar el carregament de cames… I finalment faigs els últims 500 metres de baixada desfent els primers metres de cursa i creuo la meta ben sol amb un temps de 1:36:36.

historic trail calafell

Pas per línia de meta

A la zona d’arribada ja hi ha un bon ambient, mentre segueixen arribant corredors de la llarga i la curta un darrere l’altre.

Menjo una mica de síndria acabada de tallar, bec alguna cosa i aprofito que encara no hi ha massa gent per anar-me a fer un massatge de cames, que s’ha de dir que és dels millor que m’han fet mai després d’una cursa, amb un fisio per cada cama.

Ja descarregat vaig a buscar l’entrepà de botifarra recent feta i la cerveseta i vaig a mirar les classificacions que les van penjant impreses a mesura que va arribant la gent.

Finalment he quedat 15è d’un total de 165 corredors que han acabat la cursa llarga, a poc més de 16 minuts del primer. A l’haver sortit una mica enrere i haver avançat corredors al final que no sabia si feien la curta o la llarga, no tenia massa idea de com hauria quedat, així que molt content amb la posició final! 😀

I veient que encara queda una mica pel sorteig i entrega de premis vaig a la “piscina” a relaxar les cames mentre veiem com va arribant tothom.

Cap a les 12 comença el sorteig de regals, embotits, vals per paelles, mitjons, mitges compressives,…

Jo dins de la piscina-contenidor amb les cames en remull i sense estar massa atent als dorsals premiats, ja que mai em toca res… I resulta que el primer regal és per mi!! 😀

3 fuets i llonganisses de la carnisseria del poble Sivill Milà i un val 2×1. Boníssims per cert…

 

Cap a les 12:30, un cop acabat el sorteig i arribats gairebé tots els participants, es fa l’entrega de premis, amb bastant ambient encara.

I acabada l’entrega de premis uns quants cap al poliesportiu a dutxar-se i la resta cap a casa pensant en tornar-hi l’any vinent.

 

Com a conclusió de la cursa… recomano totalment que hi participeu l’any vinent!

Podreu gaudir d’una zona que provablement la majoria no coneixeu o simplement mai us heu plantejat anar a córrer per allà i descobrireu caminets molt entretinguts amb unes vistes immillorables.

I pel que fa a l’organització, penso que s’ha treballat molt bé per aconseguir una molt bona cursa a tots els nivells i amb un recorregut molt ben treballat per exprimir les possibilitats de la zona i fer-nos gaudir a tots i totes.

Deixa un comentari