Marxa Cicloturista Amer – Sant Martí Sacalm 2019

Marxa Cicloturista Amer

El passat 31 de març del 2019 vam estar presents a la MARXA CICLOTURISTA AMER-SANT MARTÍ SACALM.

Cursa dura, però sense cap dubte una de les marxes cicloturista del circuit català de referència, per duresa, paisatges e indrets on transcorre i per un altre element imprescindible en qualsevol prova, els voluntaris….ja us avanço que són de 10, en ajuda i actitud.

marxa amer

Localització

La cursa surt i arriba al bonic poble d’Amer ( Girona ) dins la comarca de LA SELVA i límit amb GARROTXA i GIRONÈS, zona muntanyosa i verda, amb uns boscos impressionants, així que tot fa indicar que la cursa no defraudarà.

La entrega de dorsals és  molt a prop del parc de bomber d’Amer, concretament al costat, en la sala polivalent de l’u d’octubre , que també farà de sala menjador pel dinar posterior.

La resta de serveis ( WC/dutxes) és al poliesportiu que està  just al costat, entre una sala i el poliesportiu serà l’arc d’arribada .

Horari

La sortida prevista és a les 8,30h del matí, horari ideal per la llarga jornada que ve després, des de la plaça de la Vila.

 

Recorregut

La marxa sortint d´Amer enfila cap a Osor per arribar a l’alt de St.Hilari a més de 1000 metres d’alçada, on més tard passant pel curt, coll de Romegats arriba a Manlleu, St.Pere de Torelló i enfilarà cap al temible coll de Bracons i les famoses rampes finals ( últims quilòmetres )

Un cop aconseguit el repte, una  baixada sinuosa fins St. Esteve d’en Bas i arribada a Amer, on qui es trobi amb forces o ganes pot pujar l’últim port del dia, el de Sant Martí Sacalm.

Ens trobem per tant amb un recorregut CURT,  d’ aproximadament  132km i uns 2300 metres positius i un recorregut més LLARG, de vora 140km amb 2800 metres d’ascens.

Destacar que, la única diferència  entre recorreguts per tant,  és la pujada a l’últim port, el de Sant Martí Sacalm.

amer llarg

marxa amer

Terreny

La marxa transcorre tota l’estona per asfalt, en un 90 % en perfecte estat.

Quatre ports importants.

  • Alt del Pla de les Arenes – Amb 29 km i 835+ és el port més llarg de la marxa, ens portarà fins Sant Hilari Sacalm.
  • Coll de Romegats – El port més curt de la marxa,  amb unes rampes de fins a l’11% .
  • Coll de Bracons – És el sostre de la marxa amb 1148 m i on trobarem el quilòmetre més dur amb un desnivell mig del 10,4%.
  • Alt de Sant Martí Sacalm –  Són 8.3km al 7%.

 

Paisatges / Entorn

Simplement brutals, zona boscosa i muntanyosa de la provincia de Girona, amb més d’un 90% de carretera secundària que transcorre per l’interior d’aquesta bonica zona.

Destacar els paisatges que es poden veure al voltant del Coll de Bracons, en el nostre cas amb molta nuvolositat baixa, que el feia encara més impresionant.

 

Avituallaments

Potser són la nota mes humil de la marxa, per dir algo, ja que realment el nivell és molt elevat en absolutament tot el que valorem. Consten de tres tipus de beguda ( isotònic, aigua i coca-cola ), pastetetes  industrials, gominoles, fruita ( taronja i plàtan ) i alguna barreta, totalment suficient.

En trobem tres, a l´Alt de Sant Hilari (PQ 35), Manlleu ( PQ 71 ) i al Coll de Bracons (PQ 96), suficients i molt ben repartits.

Destacar els voluntaris, simplement genials.  Als avituallaments animaven i s´esforçaven en donar el menjar i beure, donaven indicacions i es notava que eren coneixedors de la zona .En els talls tres cuarts del mateix, molt atents tota l´estona.

 

Bossa del corredor

La bossa del corredor consta d’un detall ( samarreta de cotó ) i alguna mostra de menjar, i molt important, una mostra de crema recuperadora post exercici.

marxa amer

Organització

Un excel·lent. Com cada any, no hi ha dubte que es tracta d’una marxa cicloturista amb experiència i molt bon saber fer en tots els aspectes. Ha estat una cursa excepcional, en un indret immillorable i una molt bona organització, destacar que s’ha d’estar en forma perquè es roda francament ràpid.

Els aparcaments són suficients al voltant del poliesportiu, el dinar després de la cursa és més que suficient i els serveis ( WC / Dutxa ) els que toquen en una cursa d’aquestes  característiques.

Cotxes de suport, senyalitzacions, voluntaris, tot tot a l’alçada del que és, una grandíssima cursa!!!

 

Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista Amer – Sant Martí Sacalm 2019

Tant sols arribar ja es respira l’ambient i la bona organització als voltants del poliesportiu, on aparquem fàcilment.

Després de recollir dorsal, el preparem i llestos! Tot a punt per sortir!

amer sant marti

La plaça de la Vila és plena, ambient de gala per començar a pedalar!

amer

I som-hi !!

Comença la cursa i ben aviat ens trobem amb el primer port de muntanya, que també és el més llarg de tots. Sumarem més de 800m de desnivell positiu, això sí, repartits al llarg d’uns 29km, la qual cosa fa que sigui un port super interessant per començar a escalfar motors respecte al que ens vindrà. Un port que es puja relativament ràpid, rodant a bons ritmes.

El Port ens porta fins a Sant Hilari Sacalm i just a dalt ens trobem el primer avituallament de la cursa.

amer sant hilari

Baixem i a continuació, i després del port més llarg de la cursa, arriba el port més curt, el Coll de Romegats. Curt però amb rampes importants de fins el 11% que comencen a desgastar les cames.

marxa cicloturista amer

Ja hem superat l’equador de la marxa i aviat comencem a enfilar el port de Coll de Bracons, el sostre de la marxa amb 1148m i amb un quilòmetre duríssim que té un desnivell mig superior al 10%. Una prova de foc abans del que serà l’últim port i més dur de la cursa, si més no, perquè ja portarem més de 130km a les cames.

amer

Arribem a Amer, bones sensacions però els qui fem la llarga ens queda un últim i grandiós esforç, la pujada l’Alt de Sant Martí Sacalm. Ni més ni menys que 8,3k al 7% !!!

Ho hem aconseguit!!! Ara toca dutxa i dinar, també proporcionat tot pels organitzadors! Cocacola, aigua i cervesa al gust, un gelat de postres que no surt…i de tot es podia repetir !!!

amer

En definitiva, és una cursa extremadament bonica, dura, amb una molt bona organització i uns voluntaris de 10…no cal que digui que per mi és totalment recomanable, això si, una mica entrenats o patireu més que gaudireu.

 

FOTOGRAFIES

 

Just abans de sortir, amb la bici preparada!!

 

Plaça de la Vila, a vessar de ciclistes…tothom es punt per començar!!

Primer avituallament, Alt de Sant Hilari

 

 

 

Dinar post Cursa, Cocacola, aigua i cervesa al gust, un gelat de postres que no surt…i de tot es podia repetir.

Bossa de corredor, amb obsequi de samarreta.

Deixa un comentari