Reportatge: Anàlisi personalitzat del peu i la petjada amb Foot ID d’Asics

Reportatge FOOT ID ASICS

Avui hem estat a la botiga Ashi Sports, del carrer Muntaner de Barcelona, per fer-nos l’anàlisi de petjada Foot ID Plus d’ASICS (a la web http://www.asics.com/es/es-es/foot-id podeu veure en quines botigues podeu fer aquest test i fer la reserva corresponent)

Abans d’explicar-vos en detall en què consisteix aquest servei i la nostra experiència, volem destacar i agrair tant al personal de la botiga com als tècnics d’ASICS que ens han atès, l’excel·lent tracte rebut, així com el detall en totes les explicacions que ens han anat donant durant tota la sessió. Si hi aneu, veureu com el tècnic especialitzat us explicarà tots i cadascun dels passos amb detall, i respondrà tots els vostres dubtes i preguntes.

Ja us anticipem que el Foot ID val moltíssim la pena, és molt recomanable, i creiem sincerament que si sou corredors habituals, us hauríeu de fer aquesta prova, tant per millorar la vostra manera de córrer, com per sobretot, evitar lesions. Penseu que cada corredor té diferents formes de córrer, la petjada pot ser neutra, de pronador o de supinador, i amb diferents graus de pronació o supinació, de forma que el calçat que hem d’utilitzar per córrer s’ha d’adaptar al nostre tipus de petjada, per corregir-la si és necessari, i d’aquesta forma permetre que poguem córrer de forma més eficient i evitant lesions.

cinta foot id

Cinta per córrer i ordinador que recullirà les dades de l’anàlisi dinàmic de petjada

 

Us expliquem pas a pas com ha estat la nostra experiència amb el Foot ID Plus d’ASICS:

1.- Conéixer al corredor:

El primer que ha fet el tècnic d’ASICS és preguntar-nos sobre la nostra activitat física (si correm per muntanya o asfalt, quants quilòmetres fem a la setmana aproximadament, quines curses o distàncies més llargues hem fet), si hem tingut o no lesions, quines sabatilles utilitzem habitualment, quins són els nostres objectius, etc… així com d’altres dades personals com l’edat, pes i alçada.

També ens ha posat el  pulsòmetre per tal de conèixer les nostres pulsacions en repòs. Una dada que serà fonamental pel posterior plà d’entrenament, que s’inclou en l’estudi Foot ID Plus, i que ens ajudarà a aconseguir els nostre objectius esportius.

Una primera recomanació que ens fa el tècnic d’ASICS: si us agrada córrer, és importantíssim no esperar a tenir lesions per fer aquest estudi, sinó fer-lo de forma prèvia. Molta gent que va a fer-se el Foot ID Plus ja ha patit varies lesions (com és el meu cas) i al fer-se el test, ràpidament es dóna compte que no estava utilitzant el calçat apropiat i que s’hagués pogut estalviar moltes lesions si s’hagués fet el test quan va començar a córrer.

Tot i que avui en dia podeu trobar molta informació per internet per tal d’intentar determinar si sou supinadors, o pronadors, o de petjada neutra, la Foot ID resultarà imprescindible per determinar amb exactitut quina petjada teniu, i el grau de pronació o supinació que teniu. Penseu que aquestes dades poden ser inclús diferents entre el vostre peu dret i el vostre peu esquerre!! Molta gent es pensa que és supinadora quan en realitat és pronadora, o es compra un calçat neutre quan en realitat són pronadors i el que necessiten és un calçat amb estabilitzador.

 

2.- Prova de petjada en estàtic

El primer anàlisi del peu és en estàtic. El tècnic d’ASICS ens fa posar primer el peu dret i després el peu esquerra a l’interior d’un escàner 3D, que amb 4 làsers i 8 càmares, generen una imatge 3D dels peus amb totes les mides rellevants per tal de poder determinar quines sabatilles s’ajustaran millor al nostre peu.

Com en tota la sessió, el tècnic d’ASICS ens explica amb tot detall el significat de cadascuna de les mètriques generades, així com la utilitat que tenen a l’hora de determinar el calçat apropiat. Així doncs, sabem que per exemple, actualment és  obligatori que en les sabatilles s’indiqui els cm i no només la talla. Això és degut a què com sabeu, segons les marques de vegades us pot anar bé un número o un altre, en canvi, els cm sempre són els mateixos en qualsevol marca. És recomanable que sempre escolliu unes sabatilles 1cm més gran que la llargada del vostre peu (també veureu dades curioses, com que normalment hi ha diferència entre la llargada del peu dret i el peu esquerra)

Només amb l’anàlisi en estàtic ja es pot tenir una primera idea sobre si es té la trepitjada neutra, de pronador o de supinador. En el nostre cas, el tècnic d’ASICS ja ens ha anticipat que tot indicava que la meva trepitjada era de pronador.

Però no podíem estar segurs, ja que es pot donar el cas de ser pronador en estàtic però no en moviment o viceversa, així que la següent prova és un anàlisi en moviment, sobre la cinta de córrer.

foot id asics escaner

Escàner 3D dels peus

 

imatge 3d peus

Imatge 3D dels peus

 

foot id plus asics mides peus

Mètriques dels peus 

 

3.- Prova de petjada en dinàmic

El tècnic d’ASICS ens fa posar unes sabatilles neutres, totalment planes, i amb uns marcadors que analitzen amb total precisió el moviment, amb l’objectiu de poder reproduir al màxim la petjada natural que fem al córrer, però sense anar descalç, ja que si no, variaria considerablement la forma habitual de córrer.

Un cop amb el calçat especial posat, toca pujar a la cinta de córrer. Una cinta acompanyada d’una càmara de vídeo d’altes prestacions que gravarà en tot moment la part del darrera del peu, i que va connectada a un software exclusiu que permetrà recollir imatges i realitzar el seu posterior anàlisi.

Només hem estat corrent un parell de minuts, temps suficients per enregistrar totes les dades i imatges necessaries i que deixen al descobert tots els detalls de la nostra forma de córrer.

sabatilles especials foot id

Sabatilles especials per l’estudi dinàmic

 

foot id asics cinta i camara

Cinta de córrer amb càmara per captar imatge del darrera i trepitjada, connectada al software exclusiu de Foot ID

 

test foot id asics

Preparats damunt la cinta per l’anàlisi dinàmic

 

4.- Conclusions de l’anàlisi

Després de les dues proves, el tècnic d’ASICS ens ha mostrat les imatges captades per la càmara, i el software ha proporcionat els graus de pronació que tenia a cada peu.

Espectacular com es veu, amb quina claretat queda reflectit el grau de pronació !! Ara estic del tot segur quin era l’origen de totes les últimes lesions que he patit!!

El tècnic ens comenta que els peus compensen la falta d’estabilitat posicionant-se erròriament i tensionant la musculatura, i el que volem aconsseguir és que sigui el calçat el que s’encarregui d’aquesta compensació d’estabilitat.

En aquest moment, a títol personal, després de veure les imatges i escoltar les explicacions del tènic d’ASICS, entenc moltes coses i estic convençut que fer el Foot ID Plus ha estat la millor decisió que he pres darrerament.

anàlisi foot id plus petjada pronació

Imatges de l’anàlisi de trepitjada procesades pel software que ens demostren clarísimament el grau de pronació que tenim.

 

5.- Prova de calçat: la solució final

Però això no és tot. Un cop sabem com és el nostre peu i la nostra petjada, resta el més important: conèixer amb quines sabatilles podem córrer millor en funció d’aquest anàlisi personalitzat del peu. En el meu cas en particular, i degut a l’important grau de pronació, les sabatilles que m’han recomanat han estat les ASICS GEL-KAYANO 22.

Segurament les sabatilles amb millor amortiguació del món i les millors per compensar i estabilitzar el meu grau de pronació.

M’han portat les sabatilles i hem tornat a fer l’anàlisi de petjada en dinàmic corrent damunt la cinta, gravant-ho i analitzant-ho de nou.

Com podeu veure en la següent imatge, amb les ASICS GEL-KAYANO 22 la desviació i grau de pronació queda del tot corregida. Destacar que aquesta sabatilla, tal i com ens ha indicat el tècnic d’ASICS, utilitza GEL com a sistema d’amortiguació, i ASICS és la única marca que utilitza aquest sistema. Però us parlarem de les ASICS GEL-KAYANO 22 en un altre article 🙂

 

anàlisi petjada asics sabatilles gel kayano

Comparativa de trepitjada amb sabatilla neutra i amb sabatilla amb estabilitzador per controlar estabilització

 

Comentar també que amb el Foot ID Plus podreu provar i testejar fins a 3 models de sabatilles diferents. En el nostre cas, hem tingut suficient provant les GEL-KAYANO 22 que han resultat ser una experiència espectacular per als nostres peus, a part de corregir el nostre problema d’estabilització.

 

6.- Estudi de petjada i plà d’entrenament personalizat per e-mail

Finalment, el tècnic d’ASICS ens ha comentat tant els resultats dels estudis, com el plà personalitzat d’entrenament que ens ajudarà a entrenar per tal d’aconseguir els nostres objectius.

Tant l’estudi dels peus, anàlisi de petjada, resultats i plà d’entrenament ens l’ha fet arribar per mail.

 

Gràcies a aquest anàlisi i a les sabatilles recomanades, estic del tot convençut que correré molt millor i que deixaré de tenir lesions, ja que ara estic del tot segur, que la majoria de lesions que he patit han estat per no utilitzar les sabatilles adequades per al meu tipus de petjada.

Ahh, per acabar. Els preus del Foot ID i del Foot ID PLUS són més que raonables, ja que tot això té un cost de només 19€ en el cas del Foot ID i 29€ en el cas del Foot ID PLUS.

anàlisi foot id test gel kayano

Resultat final del Foot ID Plus i les sabatilles que corregiran la pronació !!!

Moment mentre corríem en cinta per tal de fer l’anàlisi dinàmic de la petjada

Deixa un comentari