Entrevista a Sandra Corcuera, campiona del món de retrorunning

Entrevista a Sandra Corcuera

Seguim fent entrevistes a esportistes catalans campions i en aquesta ocasió entrevistem a Sandra Corcuera, l’atleta catalana campiona del món en 5 ocasions i també sots-campiona 5 vegades de retrorunning.

 

sandra corcuera

 

Com vas descobrir el retrorunning?

Jo he practicat esport, tota la vida, de petita gimnàstica artística i ballet, més tard tenis, aeròbic, fitness, corria, nedava, etc, sempre per fer salut. Però, l’any 2000 vaig descobrir l’atletisme i em vaig enamorar, com m’agrada col·leccionar coses, vaig començar a col·leccionar curses de Catalunya (porto més de 500) que amb xinxetes marco en un mapa. L’any 2007, vaig trobar per internet una cursa de nom “cursa de retrorunning” sense saber de que anava la cursa, quan vaig arribar allà em van dir que era córrer enrere, i vaig al·lucinar. Però, em vaig decidir a fer la cursa i la vaig acabar amb molt mal de cames.

Quan vaig arribar a casa vaig mirar per la web i vaig descobrir que als USA, atletes, metges i entrenadors, l’utilitzaven com a rehabilitació a les lesions de genoll i també com a part dels entrenaments per reforçar la musculatura antagonista i prevenir lesions. Com jo em lesionava molt, vaig incloure 10-15 minuts als meus entrenaments diaris, les lesions em van disminuir molt i des de llavors continuo.

 

Un cop ho vas provar, que li vas trobar que et va fer decidir practicar el retrorunning?

El tema de les lesions que he explicat abans i el fet de millorar el meu rendiment esportiu a la cursa endavant. Però el que va canviar la meva vida, no en aquell moment però si desprès, quan l’any 2011 em vaig assabentar que existia la International Retro Running Association des de l’any 2005, amb l’objectiu de fomentar l’esport i organitzar els mundials de retrorunning, que des de l’any 2006, s’organitzen bianualment i que els següents en realitzaven a l’estiu del 2012, vaig decidir planificar un entrenament, el vaig aguantar bé i al mundial vaig aconseguir el meu primer Campionat del Món. I des de llavors porto 5.

 

Et miren estrany quan et veuen córrer al revés

Bé, al principi sí, però desprès d’aquests dos anys que no paro de sortir a mitjans de comunicació de tot el món (més de 200 aparicions a premsa), TV (TV3, La Sexta (Buenafuente), Tele5, TVE1, TVE2, etc), Ràdio (RAC1, Cadena SER, COPE, Catalunya Ràdio, etc), diaris (Mundo Deportivo, Sport, La Vanguardia, El Periódico, Grupo Vocento, etc), revistes (Sport Life, Corricolari, Mujer Chile, etc), si fins i tot he estat portada de Interviú i convidada d’Andreu Buenafuente i a tots us estic molt agraïda. Que a més m’han convidat a esdeveniments (XI Sopar d’ESI, Tenis Compte de Godó), conferències (I CIDA), he estat candidata a ser una de les Top100 de les dones més influents d’Espanya. Amb més de 13.000 seguidors a Twitter que m’animen cada día. Doncs ja fa un temps que, la gent m’animava per aconseguir els meus objectius i em demanava fotos i autògrafs.

De fet, quan vaig anar a Alemanya al mundial, tothom em coneixia, i l’organització, i atletes que es van apropar a mi de  Estats Units, Canadà, Itàlia, Mèxic, República Dominicana i Cuba, que em seguien per xarxes socials, em van donar les gràcies per la projecció que li havia donat a aquest esport i els cubans i dominicans em van dir que gràcies a mi, els seus governs els hi van pagar les despeses del Mundial d’Alemanya per representar als seus països.

Però desprès del Campionat del Món de 10.000 mts llisos aconseguit a Alemanya aquest cap de setmana passat encara he notat molt més aquest recolzament, especialment a les xarxes socials, on m’han felicitat els meus patrocinadors (Skechers, InfiSport, TomTom, Odeclás, La Casa de la Luna Media, Doppio Slavo, Slastik Sun, Rathe Clothing, Shock Absorber) esportistes, periodistes, actors, mitjans de comunicació i seguidors de tot el món, a banda de que aquests dies no paro de sortir a mitjans i de rebre trucades per fer de noves.

sandra corcuera retrorunning

 

 

Has caigut mai practicant el retrorunning? En cas afirmatiu, has pres mal?

Entrenant i competint mai, però fa més d’un any a una entrevista de Catalunya Ràdio si que vaig caure, però va quedar en una anècdota divertida.

 

Alguns consells pels qui vulguin començar?

Primer escollir bé el lloc, el millor és una pista d’atletisme, ja que et guies per les línies dels carrils, si no doncs un lloc pla, sense obstacles ni trànsit. Una vegada tens el lloc, combinar 2 minuts caminant enrere, 2 corrent enrere, fins fer 10-15 minuts, i amb els dies augmentar els minuts de córrer fins assolir els 10-15 minuts corrents al final dels entrenaments.

 

Quin creus que és el major benefici del retrorunning?

Per mi ha estat la disminució de les lesions a la cursa endavant.

 

– Personalment, en què t’ha ajudat el retrorunning? Has notat beneficis en el teu cos, la teva forma física, resistència, etc…?

A banda de la disminució de lesions, també he notat una millora de rendiment, però això pot ser conseqüència de tenir menys lesions i poder realitzar més entrenaments.

 

– És important la tècnica? O és tant sencill com córrer marxa enrera evitant ensopegar i caure?

La tècnica més correcta, seria córrer amb el cos lleugerament inclinat endavant, entrar i sortir de punter, com fent palanca.

  

Quina és la distància més llarga que has recorregut marxa enrera?

 En entrenaments fa unes setmanes he fet 13 kms en circuit d’asfalt de 200 mts girant 180 graus, en competició oficial en pista el passat divendres vaig fer un 10.000 en pista.

 

Després de proclamarte campiona del món 5 cops, tens algún altre repte en ment?

Després d’aquesta medalla agredolça, ja que estic molt feliç pel resultat però no del tot ja que, jo entrenava per fer la Mitja Marató, però per molèsties i dolor al peu esquerra, la darrera setmana i mitja abans del Mundial, i ni sortint conservadora als 10000, vaig recuperar-me per diumenge. I es que fer aquestes dues proves eren un test per intentar realitzar una marató el 2017, però ara ja veurem com va l’any i els entrenaments.

També, aquest any, m’agradaria fer la Marató de Nova York, endavant, i potser algun projecte a Mèxic que encara està per concretar.

 

És cert que vols córrer una Marató convencional marxa enrera? Quina i quan seria?

 Bé, sí, com he comentat abans, l’ideal per mi seria Barcelona, però tindrien que complir-se diversos requisits i a més jo la faria en pista d’atletisme, ja que la meva intenció seria atacar el récord del món femení que està en 4 hores i 42 minuts.

 

Segurament ets la persona del pais que més sap sobre aquesta especialitat. T’has plantejar fundar una escola, associació esportiva, esdeveniment, etc… per potenciar el retroruning?

 No m’he plantejat res, si que diversos organitzadors de curses m’han mostrat el seu interès per organitzar-ne alguna, pel que fa a l’escola, ara estic centrada en els meus reptes, en el futur, quan abandoni la competició, si que m’agradaria.

 

Moltíssimes gràcies a la Sandra per la seva amabilitat i per atendre la nostra entrevista!! Desitgem que segueixi aconseguint èxits esportius com ha vingut fent fins ara. Sooooort !!!!

sandra corcuera retrorunning

Deixa un comentari