Retrorunning – Què és? Consells i beneficis

Què és el retrorunning?

No és gaire habitual, però segurament en alguna ocasió us heu trobat algú que està corrent marxa enrera. No està boig, no! De fet, és molt possible que cada cop us trobeu més gent corrent així, perquè el que està fent és practicar el RETRORUNNING.

També conegut com reverse running o backward running, el retrorunning consisteix precisament en això, en córrer marxa enrera, i es tracta d’una pràctica que cada cop resulta més habitual (sobretot en d’altres paisos com Alemanya o Regne Unit) , i de la que ja s’organitzen curses, inclús campionats del món. De fet, una catalana, Sandra Corcuera, ha estat 5 vegades Campiona del Món i 5 Subcampiona del Món de Retrorunning. (i li hem pogut fer una entrevista, trobareu l’enllaç al final d’aquest article!)

sandra corcuera retrorunning

Beneficis del retrorunning

El retrorunning té molts beneficis versus el running normal, la qual cosa és evident ja que s’utilitzen molts més músculs i s’estimula el cervell gràcies a la constant concentració que el corredor ha de dur a terme.

Entrenament cardiovascular intens:

Amb el retrorunning realitzarem un esforç físic més intens, degut precisament a que estem utilitzant molts més grups musculars i de diferent manera que els que utilitzem al córrer normal (especialment els cuadriceps, bessons, isquios i glutis). Amb aquest esforç més intens també s’incrementa el ritme cardíac, de forma que l’entrenament acaba sent molt més eficient a nivell cardiovascular.

Tot això provocarà que ens cansem més ràpid, i per tant, possiblement amb menys estona d’entrenament i distàncies molt més curtes, ja serà suficient per fer un entrenament de gran qualitat.

Perdre pes

Per aquells que tenen un objectiu de perdre pes, aquesta intensitat que comentàbem a nivell cardiovascular amb el gran esforç que suposa el retrorunning, ajuda a cremar també moltes més calories que amb el running convencional (alguns estudis indiquen que pràcticament el doble!)

Reducció de lesions:

Per un costat, tenim que amb el retrorunning estem treballant la musculatura antagònica a la que treballem amb el running convencional. Aquest treball més global de tota la musculatura ens proporciona un millor equilibri muscular que de per sí, ja ens ajudarà a preveure lesions.

Per altra banda, amb el running normal, la majoria de corredors impacten amb el taló al terra en primer lloc. Aquest impacte acaba perjudicant als genolls que tenen una funció amortiguadora. Amb el retrorunning, desapareix aquest impacte amb el taló i els genolls es veuen alliberats de tota la pressió que tenen quan correm amb normalitat. De fet, el retrorunning pot ser un molt bon exercici per rehabilitar els genolls (sempre depenent del tipus de lesió que haguem patit), ja que no només evitem impacte, sinó que com deiem abans, estem reforçant tot un conjunt de músculs que reforcen la cama i la pròpia zona del genoll.

 

Millor per l’esquena, abdominals i tronc inferior

L’esquena és una de les parts del cos més castigada per a molts corredors, al rebre aquesta una gran càrrega. Amb el retrorunning mantenim el cos en una postura alçada, recta i aconseguim un tren inferior més fort i equilibrat. Mantenim la zona lumbar més relaxada i afavorim una correcta alineació de vértebres, enfortint al mateix temps la zona lumbar i abdominal.

 

sandra corcuera retrorunning

 

Consells per practicar el retrorunning

Començar poc a poc

Segurament mentre llegiu aquest article i sobretot després de veure tots els beneficis del retrorunning, molts ja esteu pensant en provar-ho. Doncs bé, el primer consell que us podem donar és que comenceu poc a poc. Per molt forts que estigueu, penseu que la musculatura que treballeu és diferent a la habitual. Tot és diferent. Costa adaptar-se i tampoc és bó fer molts km o temps d’entrada. Proveu d’afegir 10 o 15 minutets de retrorunning a la vostra rutina d’entrenament convencional i anar combinant poc a poc els dos estils, fins que noteu que ja esteu preparats per fer entrenaments complerts i exclusius de retrorunning.

Considereu també la possibilitat de alternanr caminar marxa enrera i córrer marxa enrera!! Podeu anar alternant uns minutets caminant, per adaptar-se als moviments, visió, concentració, orientació, i uns minuts fent el mateix a més velocitat, corrent.

 

Entrenar molt

El que sí és important és ser més constant, i entrenar molt. Penseu que és una postura anti-natural i per tant, haurem d’anar treballant tots aquests músculs, la concentració, la tècnica, etc…

 

Buscar llocs plans i amb poca gent o circulació:

Un terreny irregular ens pot provocar una caiguda amb molta facilitat, sobretot si estem començant amb tot això del retrorunning, per tant, el que haurem de buscar és un terreny plà, normalment asfaltat, i ja seria ideal si té línies pintades com és el cas de les pistes d’atletisme, ja que aquestes ens serviran de guia.

També és important buscar llocs amb poc moviment de gent i/o vehicles, a no ser que tinguem gent que ens acompanyi i ens pugui anar avisant dels diferents perills o obstacles que ens trobem pel camí.

Penseu que una caiguda anat marxa enrera por resultar molt més greu que una caiguda anant endavant !!!

 

Així doncs, com heu pogut veure, el retrorunning aporta molts beneficis i com us deiem abans, hem pogut parlar amb la penta-campiona mundial de retrorunning, Sandra Corcuera.

Aquí teniu l’entrevista amb Sandra Corcuera

sandra corcuera retrorunning

Deixa un comentari