Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista La Cerdanya Cycle Tour

Marxa Cicloturista La Cerdanya Cycle Tour

Aquest passat diumenge 3 de setembre de 2017 vam estar presents a la 2a edició de la Marxa Cicloturista La Cerdanya Cycle Tour.

A continuació, us fem un resum dels elements més importants a tenir en compte en una marxa cicloturista, i després podreu llegir també un petit reportatge de la nostra experiència a la cursa.

Us anticipem que es una marxa cicloturista molt recomanada per a tot tipus de ciclistes, amb una organització i recorreguts excel·lents!!!

Anàlisi de la Marxa Cicloturista La Cerdanya Cycle Tour

Localització:

Zona del Palau de Congressos d’Alp: Una zona perfecta com a punt neuràlgic per a qualsevol cursa, amb suficient espai d’aparcament als voltants a més de comptar amb equipaments addicionals com lavabos.

El palau de congressos permet realitzar el briefing de la cursa a la sala d’actes, amb una conferència realitzada pels organitzadors i un membre de la Gran Fondo World Tour, un circuit internacional de marxes cicloturistes que consta de 7 curses a tres continents diferents, una d’elles la Cerdanya Cycle Tour.

cerdanya cycle tour

Horari:

3 de setembre a les 8:00 h  – L’hora habitual per una marxa en aquesta època de l’any, més encara si tenim en compte que existeixen tres recorreguts.

Recorregut:

Endurance: 200 km i 3.690 metres de desnivell positiu

Medial: 158 km i 2.794 metres de desnivell positiu.

Sport: 121 km i 1.889 metres de desnivell positiu (en el que vam participar i sobre el qual és el reportatge)

El disseny de tres recorreguts, amb característiques i desnivells molt diferents, permet que aquesta marxa sigui adequada per a participants amb molt diferents nivells i estat de forma (fins i tots aquells que no han pogut sortir gaire en bici a l’agost poden permetre’s participar al circuit més assequible).

No obstant, cal destacar que els recorreguts són durs, amb desnivells acumulats considerables.

Comparteixen l’inici de la prova, tant la pujada a Lles de Cerdanya com la pujada a Font Romeu, que fa que l’organització pugui controlar millor la cursa i els participants puguem gaudir d’anar en grups nombrosos de ciclistes.

Adjuntem perfils dels recorreguts:

Perfil marxa sport

Altimetria2017Sport cerdanya cycle tour

Perfil marxa medial

Altimetria medial cerdanya cycle tour

Perfil marxa endurance

Altimetria endurance cerdanya cycle tour

Terreny:

Els tres són recorreguts de muntanya amb ports d’entitat. Pel que fa a la marxa curta en la que vam participar, malgrat incloure ports durs, aquests no presenten rampes màximes molt elevades, la qual cosa ens permet regular millor les forces al llarg de la prova.

La prova curta discorre per bones carreteres a excepció de la baixada de Lles de Cerdanya cap a Prullans, carretera de muntanya amb socs i amb sorra. Al briefing de la marxa se’ns avisa d’aquest aspecte.

Cal destacar que trobem molts kilòmetres de terreny favorable, com a l’inici de la prova i els últims 40 km de la prova curta, moments en els quals s’agraeix circular en grup.

Paisatges / entorn:

L’entorn de la cursa és difícilment millorable. No ens estranya que la Cerdanya estigui considerada una de les comarques més boniques de Catalunya, atès que el recorregut ens permet gaudir d’indrets espectaculars i zones habitualment concorregudes pels amants de la muntanya. Certament, gaudir d’aquests ports amb la companyia de tants ciclistes és un autèntic luxe.

 

Avituallaments:

Els avituallaments es consideren suficients i ben distribuïts al llarg de la prova.

Els aliments i begudes oferts eren  adequats per a les característiques de la prova (begudes isotòniques, coca-coles, fruita, fruits secs,…).

D’altra banda, la quantitat de voluntaris presents va permetre que no es produïssin aglomeracions de gent i cada ciclista pogués parar el temps que considerés oportú.

avituallament

 

Com aspecte a millorar, considerem que l’avituallament al poble de Font Romeu es podria desplaçar a la coronació del port, per no haver d’afrontar les últimes rampes després de la parada.

 

Voluntaris:

Situats en punts estratègics: tant als avituallaments com a les bifurcacions, en les que aquests recolzaven la tasca dels policies donant prioritat de pas i indicant la direcció a agafar. També es d’agrair la presència de voluntaris en punts perillosos del recorregut, com per exemple a la baixada de Font Romeu.

Cal destacar però, que es tracta d’una prova no competitiva i ens trobem amb creuaments on no tenim el suport de voluntaris i no tenim prioritat de pas. Encara que aquests creuaments són minoria, cal circular amb compte.

Ambient:

Gran ambient a Alp durant dissabte i diumenge, un poble d’uns 1.500 habitants que veu  incrementada notablement la seva activitat a causa de la presència de ciclistes als hotels, restaurants, etc.

A l’arribada de la cursa ja s’estan preparant les taules en les que els ciclistes dinaran un cop finalitzada la marxa. El dinar, molt correcte: pasta, fruita, i petit pica-pica per recuperar forces.

Tot ideal perquè tota la família i amics acompanyin a corredors i gaudeixin de l’esport en família.

L’existència de diferents recorreguts fa que no tinguem la impressió que sigui una cursa de 500 participants, ja que entre els 120 Km de la marxa curta i els 200 km de l’Endurance hi ha vàries hores de diferència d’arribada entre la majoria de participants.

OrganitzacióExcel·lent.

Perfecte, sense aglomeracions en la recollida de dorsals, els encreuaments ben senyalitzats i amb voluntaris donant prioritat als ciclistes.

Durant la prova es disposa a més de cotxes de suport i recanvis als avituallaments, per tal d’atendre incidències. Malgrat que entenem que és impossible atendre a tots el grups ateses les diferències de nivell.

Una cosa que ens hem trobat a altres curses i s’agraeix és la senyalització dels inicis dels ports, especialment pels participants que no coneixen el terreny, i els cartells indicant 1km per coronar el port o indicant els km que resten per finalitzar la prova. Malgrat que la majoria de participants duen el gps, s’agraeix aquesta senyalització.

 

Bossa del corredor / Obsequis:

La bossa de regal incloïa diversos productes específics per a la pràctica esportiva i una bossa impermeable per dur el mòbil protegit al maillot.

A més, teníem la possibilitat d’adquirir el maillot de la cursa! Segons s’explica durant el briefing previ a la carrera, l’organització va decidir no incloure el maillot al preu de la inscripció per tal de poder ajustar el preu i sobretot tenint en compte que molts participants ja tenen una col·lecció de maillots commemoratius de les múltiples carreres a les que assisteixen.

D’altra banda, amb la bossa del participant es regala una entrada per a la piscina municipal (malgrat que la temperatura no animava a fer servir la invitació).

cerdanya cycle tour

 

Reportatge – Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista La Cerdanya Cycle Tour 2017:

Esportistes.cat va estar present  a la prova sport de 121 Km de la marxa, una oportunitat immillorable per gaudir dels paisatges de la Cerdanya i d’una jornada de ciclisme.

La recollida de dorsals es realitzava durant el dissabte a la tarda i de 6 a 7.30h el mateix dia de la prova. El dissabte cal destacar que es va fer una xerrada al palau de congressos adjacent al punt neuràlgic de la prova, breafing, amb les explicacions més importants i novetats d’aquesta segona edició.

Al breafing s’explica que la prova forma part del Gran Fondo World Tour; aquest aspecte en principi no afecta als ciclistes participants, però se’ns comunica que el líder masculí i femení d’aquest circuit internacional sortiran des de la primera línia.

sortida

Diumenge, la marxa comença puntual a les 8, i sortim els participants dels tres recorreguts junts. A la Cerdanya ja es nota la baixa temperatura, i comencem la cursa a uns 9 graus i sensació compartida de fred entre els participants. El terreny favorable fins pràcticament el quilòmetre 20 fa que encara que es rodi ràpid, no escalfem. Al quilòmetre 20 comencem l’ascensió a Lles de Cerdanya, i els primers desnivells ja trenquen el gran grup en el que arribem pràcticament la majoria de participants.

Després de decidir fer la cursa de 120 km, intentem rodar amb els primers grups. No obstant, les sensacions al primer port no acaben de ser bones i ens despengem en les inclinacions més dures a meitat de port. Sortosament, els els últims Km són més suaus i ens permeten no despenjar-nos massa i continuar amb l’objectiu d’aconseguir una bona posició. Fem una parada rapidíssima a l’avituallament de Lles i continuem l’esforç.

Port Lles Cerdanya

El descens de Lles per una carretera de muntanya no ens permet gaudir gaire, ja que la carretera es troba en força mal estat. Per contra, podem circular sense trànsit de vehicles.

De Prullans sortim a la N260 per anar a buscar Puigcerdà, un terreny que fa que als ciclistes que van sols els atrapin els grups ben coordinats donant relleus. Així, arribem en un grup força nombrós (unes 20 persones) a l’inici del port de Font-Romeu.

tram entre lles i Font Romeu

A l’avituallament de Puigcerdà, només de líquids, no para el grup en el que ens trobem i preferim no perdre posicions…a més amb el dia fred el consum d’aigua fins ara ha estat minso i els bidons continuen gairebé plens.

La part més dura de la marxa curta comença amb la pujada al port de Font Romeu, a on cadascú puja al seu ritme i els grups comencen a trencar-se. Cal dir que Font Romeu és un port sense rampes excessivament dures, però els 600 metres de desnivell que acumula i que coronem amb 80 km ja a les cames, ens posen al límit.

inici port sant romeu

L’inici de la baixada fins el desviament que separa els recorreguts llargs i curt és rapidíssim, per bona carretera. A meitat de baixada, els participants del recorregut curt ens desviem i  comencem un tram de pujades i baixades que es fa dur després del tram recorregut.

Els grups deixen de ser tan nombrosos al separar-nos dels recorreguts més llargs i els Km i els ports fan que sigui difícil trobar més de 3 corredors junts. Nosaltres, però, aconseguim enllaçar amb dos participants a la baixada cap a Llívia que ens permet gaudir dels últims km en terreny favorable donant relleus.

A l’arribada, les paraules d’ànim de l’speaker que ens rep ens esperonen a realitzar l’últim esforç per entrar sprintant.

cerdanya cycle tour

Sense cap mena de dubte, pel que vam veure,  és molt possible que aquesta marxa continuï creixent i millorant per establir-se en el circuit de marxes cicloturistes i consolidar-se en un futur com una de les millors de Catalunya. La recomanem moltíssim! Tingueu-la en compte quan prepareu el calendari de l’any vinent!

 

Deixa un comentari