Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista Amer – St. Martí Sacalm 2017

Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista Amer – St. Martí Sacalm 2017

Marxa Cicloturista Amer

Aquest passat diumenge 26 de març de 2017 vam estar presents a la 7a edició de la Marxa Cicloturista Amer – Sant Martí Sacalm (antiga Terra de Volcans)

A continuació us fem un resum dels elements més importants a tenir en compte en una marxa cicloturista, i després podreu llegir també un petit reportatge de la nostra experiència a la cursa.

Creiem que per organització i recorregut, aquesta marxa cicloturista ha de ser imprescindible en el calendari de tots els aficionats ciclistes!

 

Anàlisi de la Marxa Cicloturista Amer – St. Martí Sacalm

Localització:

Local Polivalent (sobre del Pavelló d’Amer). Una zona ideal com a punt neuràlgic per a qualsevol cursa, amb un generós  espai d’aparcament als voltants, la qual cosa va facilitar l’accés en cotxe, i just al costat del pavelló municipal, a on es disposava de lavabos i dutxes. etc.

Horari:

26 de març a les 8:30h  – Hora perfecta per passar un bon matí de bicicleta i acabar amb un bon dinar.

Recorregut:

Llarg: 139 km i 2800 metres de desnivell positiu, amb final a St. Martí Sacalm.

Curt: 131 km i 2200 metres de desnivell positiu, amb final a Amer

Molt important que els qui fan el recorregut llarg guardin forces ja que el port fins de pujada fins a Sant Martí Sacalm és de 8’3km amb 7’2% de desnivell mitjà sense cap mena de descans, que per a una major motivació es fa cronometrat!

Adjuntem imatges dels recorreguts:

Perfil marxa curta:

marxa cicloturista amer

Perfil marxa llarga:

marxa cicloturista amer

Recorregut:

marxa cicloturista amer

Terreny:

Durant el transcurs de la marxa pugem tres grans ports de gran desnivell acumulat. A la pràctica, això significa que ens passem la cursa entre grans pujades i ràpides baixades, amb el desgast físic que això suposa.

No obstant, malgrat que a les pujades cadascú imposa el seu ritme, el cert és que també trobem trams a la sortida i l’arribada a Manlleu així com a la baixada de Sant Esteve d’en Bas a Amer en les quals s’agraeix anar en grup i donant relleus per fer més agradable i fàcil el trajecte. És la màgia del ciclisme! Cooperació i competició alhora.

Aquest tipus de curses, en tot cas, gràcies al seu terreny, són totalment recomanables  per a la pràctica del cicloturisme,  atès que no presenten un trànsit elevat i permeten realitzar fantàstiques etapes de muntanya.

Paisatges / entorn:

L’entorn natural és realment atractiu. Cal destacar, en aquest sentit, la pujada a Sant Hilari, una pujada entre arbres moltes estones, al costat del riu i en la que podem gaudir, al final de tot, de les vistes a les muntanyes que voregen el pantà de Sau.

L’ascensió al port de Bracons també va ser espectacular, encara amb neu als costats de la carretera, ens feia conscients de l’altitud a la que ens trobàvem.

També impressionants les vistes cap a la Garrotxa durant la baixada de Bracons cap a Sant Esteve d’en Bas.

Per últim, l’ascensió a Sant Martí Sacalm, un port sense cap descans, molt dur després dels kilòmetres recorreguts però que a la seva arribada ens recompensava amb unes magnífiques vistes de les muntanyes que l’envolten.

 

Avituallaments:

Suficients i ben distribuïts en la prova, amb barretes energètiques, begudes isotòniques, coca-coles, fruita, llaminadures. Amb bastants voluntaris que feia que no es produïssin aglomeracions de gent i cadascun pogués parar el temps que considerés oportú

 

Voluntaris:

Situats en punts estratègics, no només als avituallaments, sinó a totes les bifurcacions, en les que quals hi havia ubicats policies o voluntaris que ens donaven prioritat de pas i indicaven la direcció a prendre.

Ambient:

Gran ambient festiu a l’arribada de la cursa, on es preparen taules per tal que puguem menjar el dinar de regal. El dinar molt correcte nutritivament parlant, amb pasta i una botifarra amb patates per recuperar-nos del gran esforç físic del matí.

També ens donen l’opció de comprar tickets de menjar pels acompanyants, una opció ideal perquè tota la família i amics acompanyin a corredors i gaudeixin de l’esport!!!

OrganitzacióExcel·lent.

Perfecta, sense aglomeracions ni en recollida de dorsals, tots els encreuaments ben senyalitzats i amb voluntaris donant prioritat als ciclistes.

El dinar a l’arribada, un petit pica-pica dalt de Sant Martí Sacalm, s’agraeix molt i fa que acabem la cursa amb millor gust de boca encara.

Durant la prova es disposa a més d’un cotxe de suport, amb recanvis per a la bici, per tal d’atendre incidències. Fins i tot disposen de bicicletes de recanvi.

Per últim, cal destacar que l’organització va oferir la possibilitat de descarregar fotografies professionals de cadascun dels participants a la cursa des del seu web.

De fet, aquesta és la del nostre representant i reporter de la cursa, l’Alex 🙂

reporter alex marxa cicloturista amer

Bossa del corredor:

La bossa de regal ens obsequiava amb un petit necesser del Club Atlètic Amer, amb begudes energètiques, un gel i diferents snacks.

Llàstima que no existeixi la possibilitat d’adquirir el Maillot de la cursa o una samarreta commemorativa.

bossa corredor marxa cicloturista amer

Reportatge – Esportistes.cat a la Marxa Cicloturista Amer – St. Martí Sacalm 2017:

Després d’una setmana en la qual la incertesa del temps feia dubtar de la possibilitat que es produís la marxa, avui el cel està clar i, tot i que fa fred, podem sortir sense l’impermeable i sense previsió que plogui.

La sortida a les 8:30 es retarda uns minuts per un grup que sembla que no havia recordat canviar l’hora.

sortida marxa cicloturista amer

Previ a l’inici de la marxa, l’organització ens recorda la importància de circular sense ocupar el sentit contrari, atès que si es donava el cas, els Mossos pararien la cursa, com l’any passat.

Després d’un inici ràpid, en la qual molts participants busquen avançar posicions en la baixada cap a Anglès per la C-63, els Mossos decideixen aturar la carrera a Cellera de Ter per recordar-nos que no hem d’envair el sentit contrari…

cellera ter marxa cicloturista amer

Ens reagrupem tots i la cursa comença pràcticament en la pujada a Sant Hilari, un port sense rampes molt pronunciades, però llarg i que, amb les forces intactes, es puja ràpid, malgrat que ja es formen molts petits grups segons el nivell de cadascú.

pujada sant hilari marxa cicloturista amer

En iniciar la baixada, el primer avituallament: la carrera és llarga i cal anar menjant. Després, la baixada resulta més perillosa de l’habitual a causa de les fortes pluges del dia anterior i el Ral·li Costa Brava, que va també va passar el dia anterior, tal i com ja ens havien advertit abans de sortir.

avituallament marxa cicloturista amer

Després iniciem el Coll de Romegats, curt però amb unes primeres rampes que ja comencen a fer mal, i ens dirigim a tota velocitat fins a Manlleu, on un avituallament més ampli ens espera per poder afrontar els km de pujada cap a Coll de Bracons.

pujada bracons marxa cicloturista amer

En teoria, pugem pel vessant més còmode, però els últims 4 km trenquen pràcticament tots els grups i cadascun puja al seu ritme. A dalt, de nou avituallament per iniciar la baixada per bona carretera cap a Sant Esteve d’en Bas, petita pujada i iniciem un tram rapidíssim de tornada a Amer.

 

Animats per les bones sensacions de l’arribada a Amer, iniciem l’ascens a Sant Hilari Sacalm, tram cronometrat per l’organització. Un port realment dur, especialment amb 130 km ja a les cames.  8 km sense descans …

… però l’esforç val la pena ni que sigui per les vistes i l’alegria de completar el recorregut d’una marxa cicloturista que, per organització i recorregut, s’ha de convertir en imprescindible en el calendari de molts aficionats ciclistes.

 

Deixa un comentari