Nutrició Esportiva: Suplementar-se amb col·làgen, sí o no?

vitampleni

Aquesta setmana, en l’apartat de SALUT i ESPORT d’Esportistes.cat, i concretament en la secció Alimentació i Nutrició Esportiva on col·laborem amb VITAM PLENI, us parlarem del col·làgen. És bó suplementar-se amb col·làgen??

El col·làgen és una proteïna natural, és a dir, que la crea el propi cos, que consisteix en el 38% de la proteïna que té el nostre cos. està formada en més de la meitat per 3 aminoàcids: glicina (30%), prolina i derivats (20%), licina (10%). És imprescindible per la salut de l’esquelet, els tendons i els cartílags. La degeneració dels cartílags es deu a la falta de col·làgen. És un component molt important pel nostre cos i és necessari sobretot per la gent que es suplementa amb calci. El calci mineralitza l’òs, però també l’endureix i es fractura si no li aportes la flexibilitat que li dona el col·làgen. El col·làgen és una proteïna que amb els anys anem perdent la capacitat de generar-ne, i en creem menys; això es nota en la nostra pell, en les genives, en el cabell, … que van envellint per la falta d’aquesta proteïna.

Ara estareu pensant: doncs sí que és important, potser cal que em compri col·làgen per suplementar-me! Doncs potser no cal. El col·làgen és un component que fabrica el nostre cos de manera natural. Els que trobem en pots com a suplement, l’han extret de les potes dels animals de l’escorxador i el tracten químicament descomposant-lo en els amonoàcids que el formen; és el que s’anomena el colàgen hidrolitzat i és “artificial”. De moment, no s’ha demostrat científicament que el cos l’absorveixi. És a dir, tal i com l’ingeriu el sistema digestiu el descomposa en aminoàcids i els distribuiex per tot el cos a través de la sang. Doncs, fins que no es demostri el contrari, el que s’absorveix són els aminoàcids, no la proteïna del col·làgen, ja constituïda.

Després el cos utilitza aquests aminoàcids per fabricar la proteïna que necessita, col·làgen o un altra, això no ho podem controlar. El cos és intel·ligent i crearà la que més necessiti el nostre cos. És possible que el consum d’aquest aminoàcids us ajudin a crear més proteïna en el vostre cos, però no podem saber quina. Així que podeu deixar de menjar gelatines extranyes, cartílag de tauró o polvos de col·làgen hidrolitzat que només us fan gastar els diners dient-vos que serveix per millorar la salut de les vostres articulacions. Ja sabeu que moltes vegades la publicitat és enganyosa i cal ser crítics sabent que molts productes del mercat no són sincerament perl’objectiu que la marca ens diu en les seves comunicacions.
Llavors no és necessari ingerir col·lagen, però sí ingerir aminoàcids per a què el crei? Jo sempre us proposo la opció menys “agresiva” pel cos. Per ajudar a que el nostre organisme crei més col·làgen de manera natural només cal que doneu els aliments necessaris al vostre cos per produïr el col·làgen de manera natural. El cos necessita 3 components per fabricar-lo: proteïna, vitamina C i magnesi.
Quins aliments pots menjar per ajudar-te? Alguns exemples:

Contenen proteïnes:
– embotits
– soja
– llegum
– làctics
– peix

tuna

Contenen Vitamina C:
– maduixes
– papaya
– kiwi
– taronja
– mango
– pebrot
– bròquil
– col arissada
– alvocat
– carxofa
Contenen magnesi:

– Xocolata negra. El cacao pur porta casi 500mlg per cada 100gr. És el que més!
– Farina de Soja
– Llavors: Ametlles, avellanes, nous, cacahuets, …
– Llegums

Aprèn a llegir el teu cos; quins símptomes tens quan et falta…?

PROTEÏNES:

– boqueres als llavis
– erupcions vermelles o blanques a la pell
– caiguda del cabell
– s’adormen els peus i les mans
– rampes

VITAMINA C:

– caus malalt molt sovint
– les ferides costen de curar
– et sents estressat, amb falta d’energia i trist i amb canvis d’humor
– et sangren les genives
– et fan mal les articulacions

MAGNESI:

– Dolor articular
– Rampes
– Contractures
– Taquicardies
– Vértigs
– Espasmes a les parpelles
– Espasmes a l’estòmac, esòfag i intestí
– Formigueig a la boca
– Sensació de bola a la gola
– Donaras puntades amb les cames quan estas adormit
– Veus llumetes quan tanques els ulls
– T’aixeques molt cansat
– De tant en tant suspires

I què passa si ens excedim?

massa proteïnes pot ocasionar: Podem tenir algunes malalties cardiovasculars, obesitat, sobrecàrrega al fetge i cálculs renals. Cansanci i mals de cap.

massa vitamina c pot ocasionar: pots tenir càlculs renals.

amb la ingesta de magnesi?
Si mengem més d’1gr de magnesi en cada àpat, el nostre cos no absorveix el sobrant i s’elimina per l’orina.
I us preguntareu… Per què no prenem més magnesi amb tots els beneficis que aporta i si t’excedeixes el cos ho elimina? Us responc amb una frase que vaig aprendre d’Ana Maria Lajusticia i que cita de Burton Altura, un expert en magnesi: “La magnesoterapia és massa barata, no aporta beneficis a la indústria farmacèutica”.
Ja sabeu que jo he realitzat diversos projectes socials vinculats en el món de l’esport per l’associació DEBRA que treballa per afectats de pell de papallona (Epidermòlisi Bullosa). La malaltia els priva de la fabricació de col·làgen. Si fos efectiu administrar-lo com a suplement, aquesta gent milloraria la seva qualitat de vida medicant-se; i no és el cas. Encara no s’ha trobat cura per l’EB.

Si teniu un pot de col·làgen, acabeu-lo, però si us plantegeu invertir en assessorar-vos per millorar la vostra dieta diari, enlloc de gastar-vos diners en suplements, segur que el vostre cos ho agrairà, i això repercutirà en el vostre rendiment esportiu, i en la vida.

 

Podeu trobar l’article original a: http://astridbarque.com/2014/12/05/algues-de-mar-com-a-mineralitzant/

També molts altres articles sobre NUTRICIÓ i ESPORT a www.astridbarque.com

Article escrit per Astrid Barqué

astridbarque_1411122025_21

Deixa un comentari