Material obligatori i recomenat per afrontar una Ultra Trail
Si el vostre proper repte és córrer una Ultra Trail, és possible que se us presentin totn una sèrie de dubtes.
El primer d’ells, inclús abans de formalitzar la inscripció, ja que per aquest tipus de curses us demanaran un CERTIFICAT MÈDIC.
I un cop inscrits, en l’el·lecció del MATERIAL esportiu, ja que en una prova d’aquestes característiques, escollir bé serà un element importantíssim per tal de poder aconseguir l’objectiu principal: ser finisher!
I de fet, ja no només es tracta de poder acabar, sinó que també es tracta de poder començar! Perquè en aquest tipus de proves, també has de presentar en el control de sortida un mínim de MATERIAL OBLIGATORI, sense el qual l’organització no ens deixarà córrer.
Entre aquest material, trobem per exemple menjar calòric, got reutilitzable, motxilla, llanterna frontal, llum vermella de posició trasera, o una xaqueta impermeable i amb costures termosegellades.
Fa ben poc que nosaltres ens vam estrenar corrent la nostra primera Ultra Trail, de forma que amb molt bon coneixement de causa, a continuació us parlem del material que vam escollir:
Sabatilles
Seguim confiant plenament en la marca Inov-8 i especialment en el model Roclite, ja que és una sabatilla d’allò més versàtil, multiterrent, que s’adapta a tot tipus de sòl, amb molt bon agarre sobre superficies mullades, i per tant, que segurament s’adaptarà a la perfecció en la gran majoria del llarg i divers terreny que poguem trobar al llarg dels més de 100km d’una ultra.
En aquest cas, però, hem deixat les Roclite 290 a casa per agafar les Inov-8 Roclite 305, ja que són unes sabatilles que ofereixen encara més protecció a la sola, un pèl més robustes, i ideals per un recorregut tant llarg sobretot per a corredors de pes mig-alt com és el nostre cas, amb prop de 1,90cm i 84kg de pes.
Les podeu comprar a:
Jaqueta impermeable i termosegellada
Aquí ens trobem davant d’una de les eleccions més complicades i més fàcils al mateix temps. Necessitem presentar al control de material una jaqueta impermeable i termosegellada, i els primers dubtes és si els impermeables o tallavents que poguem tenir per casa o trobar a determinades botigues reuniran aquestes característiques, o en canvi, si ens els descartaran en el control de material.
Doncs bé, una aposta segura és la conegudíssima BONATTI de SALOMON
Podeu veure tota la informació de la BONATTI WP JKT M en la prova de material que vam fer, però a l’igual que les sabatilles, hi ha productes on val la pena fer una bona inversió. I en el cas de la Bonatti, més encara, ja que no pateix el desgast d’una sabatilla i per tant, podem estar segurs que la inversió que fem, ens servirà per molt i molt de temps!
Es tracta d’un producte ultralleuger (bàsic per no acumular més pes del necessari), impermeable, termosegellat, de gran qualitat i amb el que us asegureu passar els controls de material, i estar ben protegits davant les possibles inclemències meteorològiques!!!
La podeu comprar a:
MOTXILLA
En aquest cas també ens hem decantat cap a la marca Inov-8 amb el model Race Elite Vest, una motxilla guanyadora d’un premi (ISPO AWARDS 2014) que ens va sorprendre molt positivament per comoditat, lleugeresa, com s’adapta al cos evitant qualsevol molèstia, rebot o vibració, i per lo pràctica que resulta per emmagatzemar tot el que necessitarem per afrontar la cursa i per poder accedir a les butxaques o a l’aigua de forma fàcil, ràpida i còmode.
D’aquesta motxilla en parlem amb detall en aquest article.
Sí que diem, però, que pot resultar un pel justa pel que fa capacitat per segons quin tipus de ultra que volguem fer. En el nostre cas, al ser una ultra amb bossa de vida a meitat de recorregut, vam tenir de sobres, però si no hagués estat el cas, potser aleshores és millor una motxilla amb més capacitat.
La podeu comprar a:
FRONTAL
En aquest cas, cal escollir un frontal que compleixi a la perfecció, i com a mínim, tres característiques bàsiques:
- Moltes hores d’autonomia i a poder ser, possibilitat de posar piles
- Potència de llum
- Comoditat
Penseu que segurament us tocarà córrer tot una nit sencera o gran part d’ella, de forma que aquestes tres característiques són imprescindibles per afrontar la ultra, i en el nostre cas, vam optar pel frontal Led Lenser H7R.2 que compleix a la perfecció amb les prestacions esmentades. Això sí, una recomenació: traieu les bateries o piles i no les poseu fins la nit. Aquest model de frontal, si s’apreta el botó vermell de la part de darrera el cap, emet una llum vermella per tal que us vegin si algú ve darrera. Aquest botó és força sensible i si porteu el frontal a la bossa és molt possible que se us engegi de forma involuntària durant el dia, i arribaríeu a la nit sense bateria!
El podeu comprar a:
MITJONS
De vegades ens preocupem tant en el calçat, frontal, o altres dels elements mencionats anteriorment que no donem als mitjons la importància que es mereixen. I és que l’elecció d’un bon mitjó és també algo importantíssim per poder córrer i finalitzar en bones condicions una prova d’aquestes característiques!
En el nostre cas vam escollir els mitjons de la marca americana Feetures, dels quals us vam parlar fa algun temps en aquest article
Penseu que una mala elecció dels mitjons, pot provocar massa sudoració al peu o directament, l’aparició de llagues que si no vigileu us poden deixar el peu ben destrossat i poden impedir que acabeu la ultra, o que si l’acabeu, després tingueu que estar una bona temporada sense poder córrer per tal de recuperar la pell dels peus 🙂
Els podeu comprar a:
NUTRICIÓ
Un altre element imprescindible es portar sobre gels i barretes alimenticies per tal que el cos no es quedi sense nutrients. Córrer una ultra suposa moltíssimes hores d’esforç sense parar, i hem d’estar continuament “posant gasolina” al cos si no volem tenir un ensurt greu. Des d’hidrats, sucres, proteines, fins a productes específics com les salts electrolytes que podem preveure d’agafar rampes, és bo portar varietat i quantitat de reserves, sobretot per evitar quedar-nos sense. Si el cos ens demana i no tenim res, estem morts!
En aquest cas, nosaltres hem utilitzat productes de la marca 226ers, dels quals us hem parlat en alguna ocasió, com podeu veure en els següents enllaços.
https://www.esportistes.cat/226ers-gels-barretes-salts-electrolytes/
https://www.esportistes.cat/provem-endurance-bar-salty-trail-226ers/
GOT REUTILITZABLE
Tot i que si porteu bidons segurament no us farà falta el got, possiblement tingueu en els bidons aigua amb algun tipus d’isotònic, etc… i per tant no voleu barrejar o omplir-los en els avituallaments, sobretot en els primers. Sempre va bé portar un got reutilitzable (i de fet és obligatori en moltes curses), sobretot si no pesa gens, no ens ocupa lloc, i és còmode i fàcil d’utilitzar.
En el nostre cas, vam fer servir aquest SOFT CUP de la marca Salomon. Ja que també compleix els requisits esmentats anteriorment. El seu material, silicona, permet que el puguis doblegar, aixafar, plegar i en cap cas molestarà o ocuparà lloc.
El podeu comprar a:
CERTIFICAT MÈDIC
Imprescindible presentar un certificat mèdic, actual, del mateix any.
Nosaltres, per un tema de preu i de confiança amb un gran cardiòleg especialitzat en l’esport, vam optar per traure’ns el certificat mèdic i fer una prova d’esforç amb el Dr. Zabalza, al Centre Mèdic Molins.
També podeu trobar més informació sobre els serveis d’aquest centre i els seus preus en aquest reportatge que vam fer quan vam estar-hi.
Entre ells, destacar el servei CARDIO-CHECK, super econòmic i que us permetrà tenir el certificat!!!
Un cop vist tot això, només us queda proposar-vos un repte, fer la inscripció i el més important, córrer i gaudir del trail running!!! SORT!